Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
I spåren av coronavirusets utbredning har Alingsås tingsrätt ställt in förhandlingar. Bild: Filip Landqvist

Tingsrätten påverkas av coronaviruset - "det är inget alarmerande"

Vid Alingsås tingsrätt märker man av det pågående utbrottet av coronaviruset. Fler förhandlingar än vanligt ställs in, och äldre nämndemän avstår från tjänstgöring.

LÄS MER: Så kan du undvika smittspridning

Vid Alingsås tingsrätt, vars domkrets omfattar kommunerna Alingsås, Vårgårda, Herrljunga, Lerum och Ale märker man av det pågående utbrottet av coronavirus. På tingsrättens hemsida avråder man personer med symptom på luftvägsinfektion, även lindriga sådana, att besöka domstolen.

I nuläget har dock inga större störningar i verksamheten märkts, men förhandlingar har fått ställas in.

– Det vi har märkt är att vi ställer in lite mer än vanligt, det handlar om att parter, ombud eller vittnen uppger att de är sjuka, säger Jörgen Nilsson, lagman vid Alingsås tingsrätt.

Även i normala fall ställs förhandlingar ibland in på grund av sjukdom, men hur stor ökningen är nu finns ingen statistik på.

– Det är en högre andel än tidigare, men det är inget alarmerande, säger Jörgen Nilsson som menar att det kan bli problematisk om ett stort antal förhandlingar måst ställas in, och att personalen sedan ska jobba ikapp det man ligger efter.

Det skulle även kunna uppstå en del svårhanterliga situationer när det gäller vissa typer av förhandlingar inte går att genomföra.

– Det handlar om brottmål där det finns personer häktade eller familjemål där det till exempel tvistas om barn och man måste ha en snabb lösning, säger Jörgen Nilsson.

Något som skulle kunna skapa problem är den höga åldern på nämndemännen som tjänstgör vid landets domstolar. Enligt Domstolsverket är omkring var tredje nämndeman 70 år eller äldre, och tillhör därmed en av de riskgrupper som Folkhälsomyndigheten har identifierat.

– Vi har flera nämndemän som är 70-plus och många av dem har anmält att de inte vill tjänstgöra, men det finns yngre som går in och ställer upp, säger Jörgen Nilsson som uppger att inte heller där han man i nuläget något problem.

LÄS MER: 19-åring greps efter stöldräd – sparkade väktare

LÄS MER: Sänkt straff för våldtäktsdömd man