Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tomas gjorde det spektakulära fyndet

Den som gjorde det spektakulära arkeologiska fyndet är alingsåsaren Tomas Karlsson.
– Det känns ju helt fantastiskt, säger han.

Tomas Karlsson ritar orienteringskartor för Skogshjortarna och var inne och ritade i ett tätt skogsområde utanför Hjälmared, på det Tomas refererar till som utsiktsberget vid Boråsvägen, då han gjorde den spektakulära upptäckten.

– Det var för tre veckor sedan, den 8 april. Jag stod där och såg en liten glänta där det låg något metalliskt på marken. Det såg ut som en slags spiral, något grönt och ärgat, berättar Tomas.

– Sedan såg jag en halsring och en tjock nål. Det såg ganska nytt ut, så jag tänkte det var något som hade och göra med geocaching, säger Tomas med ett skratt.

Men så reste sig Tomas upp, och såg då fler föremål.

– De låg i en jordhög, framkrafsat av något djur. Då blev jag konfunderad och började fundera på om det kunde vara gamla saker. Jag satte mig ner och tog en fika där i gläntan och började googlade lite. Jag skickade mejl till Västergötland museum, och till Riksantikvarieämbetet för att kolla vad jag skulle göra.

Tomas fick svaret om att det fynd han gjort var något stort.

– De blev väldigt entusiastiska. När en arkeolog sedan kom till platsen och de började gräva hittade de mycket mer än de runt åtta föremål jag hade hittat.

Hur känns det att ha gjort det här fyndet?

–Det känns ju helt fantastiskt. Som barn går man ju och tror man ska få hitta en skatt i skogen och nu har jag fått göra det i vuxen ålder.