Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Trädgårdsglädje i full blom

Initiativet Tusen trädgårdar firar tioårsjubileum i år, och under söndagen öppnade trädgårdsägare runt om i hela landet upp sina hem. Alingsås Tidning passade på att göra några besök i närområdet.
– Jag blir aldrig färdig, utan går alltid och klurar på nästa projekt, berättade Marie-Louise Brodd som deltog för första gången.

LÄS MER: Odlingsintresset tar fart i coronatid

LÄS MER: Här spirar odlingslyckan mitt inne i stan

Under söndagen öppnade trädgårdsentusiaster över hela landet sina grindar för allmänheten för att bjuda på inspiration och samtal. Initiativet Tusen trädgårdar arrangeras vartannat år av Studiefrämjandet, Riksförbundet Svensk trädgård och trädgårdsjournalisten Gunnel Carlsson.

Årets upplaga firar tio år, men för Urban och Marie-Louise Brodd i Herrljunga var det första gången de deltog. När Alingsås Tidning anlände, var Marie-Louise Brodd i full sjå att plocka bort bladlöss på den svarta fläderbusken.

– På kvällarna jagar jag sniglar också. Det finns alltid något att göra, skrattar hon.

En festplats

Trädgården, som fått namnet de Visneto och betyder ”festplatsen” på latin, lever upp till sitt namn. Vart än ögat vandrar, finns där något festligt att fästa blicken på.

– Jag blir aldrig färdig, utan går alltid och klurar på nästa projekt, säger Marie-Louise Brodd.

Hennes trädgårdsintresse sträcker sig långt tillbaka, och började när hon bodde i Grekland. Även idag kan man se medelhavsinfluenser hemma i trädgården, som de blåmålade stenarna och planteringar i plåtburkar.

– Men citronträdet plockar jag in på vintern. Då får det stå under en värmelampa i källaren, förklarar hon.

Ett intresse som smittar

För Urban Brodd växte trädgårdsintresset i takt med trädgården själv.

– Mitt trädgårdsintresse förut var väl att klippa gräset ungefär. Men det har smittat av sig, skrattar han.

Tillsammans har de byggt det mesta själva, ofta genom att återanvända sådant som andra tänkt slänga.

– Vi kollar mycket på blocket. Men det gäller att hålla ögonen öppna och se möjligheterna! Man kan hitta mycket gratis, som vid lagerrensningar till exempel, säger Marie-Louise Brodd.

Att inreda med växter

Någon som varit med på Tusen trädgårdar förut är Anne-Lie Sjögren i Saxtorp –närmare bestämt sedan start.

– Det är så kul att få träffa de andra som kommer på besök. Ofta är de ju också trädgårdsintresserade och då kan man få mycket tips och råd, säger hon.

Förutom att pyssla med trädgården hemma, är Anne-Lie Sjögren även ordförande i Vårgårda trädgårdsförening sedan drygt sex år tillbaka. I sin egen trädgård fokuserar hon mycket på att skapa olika rum.

– Det är som att inreda med växter, med olika bladformer och färger. Jag gillar enkla växter och vill gärna att de växer sig stora och tar plats, särskilt eftersom vi har en ganska stor trädgård, berättar hon.

Flexibla trädgårdsrum

Varje trädgårdsrum har fått ett eget namn. Men beroende på aktivitet, får vissa namn vara flexibla. Det löser man smidigt med en skylt som går att vända på.

– Här är fikaplatsen, eller groggverandan om min man får bestämma, säger hon och skrattar.

Trots att trädgården numera är genomarbetad runt hela huset, så är det ett arbete som aldrig riktigt känns färdigt, förklarar Anne-Lie Sjögren.

– Man är nog alltid lite i nästa projekt, säger hon och visar vart den nya ”italienska mathörnan” ska få plats.

Sagor och fantasier

På Solsjöhöjd i Alingsås bor Ingvor Svensson. Tillsammans med sin make hade de letat efter den perfekta tomten, och när hon för 23 år sedan fick se ett litet berg här, började idéerna ta fart direkt.

– Jag kallar det för ”fantasiberget”. Tanken var först att vi skulle bygga ett vattenfall av det, men när vi grävde hittade vi en gammal damsko under stenen. Det var mycket mystiskt, eftersom ingen tidigare bott här, berättar Ingvor Svensson.

Ingvor Svensson har alltid varit intresserad av sagor och berättelser, och det är något som också märks i hennes trädgård. På baksidan har hon byggt ”Näckens damm”, där Näcken själv spanar över vattenytan.

– Jag gjorde huvudet för längesedan, och det kom till sin plats här, berättar Ingvor Svensson, som också är konstnär.

Trädgård för kropp och själ

Något som varit viktigt i skapandet att den egna trädgården har varit att uppnå tystnad.

– Vi har så mycket ljud över allt och matas med bruset konstant. Då är det skönt att komma in i trädgården där bara tystnaden finns, säger Ingvor Svensson.

Att hålla på med trädgården är både välgörande för kropp och själv, förklarar hon.

– Man mår bra av det, och får både frisk luft och motion. Sedan får man också skapa, vilket jag alltid tyckt om.

LÄS MER: Så kan Alingsås parker utvecklas – fokus på Nolhaga

LÄS MER: Bjuder in till trädgårdsinspektion