Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Vårdcentral i Alingsås påbörjar vaccinationsfas 4

Medpro Clinic Noltorp vårdcentral går redan nu in i vaccinationsfas fyra då man erbjuder vaccin till personer från 55 år och uppåt. Närhälsans vårdcentraler i Alingsås befinner sig i fas tre.

Vaccinationsfas tre har nu påbörjats, vilket innebär att vårdcentralerna i regionen vaccinerar personer som i år är 60 år eller äldre. Men på flera håll i regionen har man redan kunnat gå vidare in i fas fyra och erbjuda vaccin till personer från 55 år.

Det gäller bland annat två vårdcentraler i Bohuslän och Dalsland, vilket P4 Väst rapporterade om i helgen, samt i Trollhättan där man har en stor vaccinationskapacitet på Nevs, vilket TTELA rapporterat om.

Även på en av Alingsås vårdcentraler, Medpro Clinic Noltorp, kan nu alltså personer från 55 år få vaccin. Detta enligt information på vårdcentralens hemsida, där man under dagen öppnade upp bokningen för denna åldersgrupp.

För Närhälsans vårdcentraler i Alingsås finns dock i nuläget inga indikationer på att man kommer gå in i fas 4 tidigare än beräknat.

– Fas 4 kommer börja den 17 maj, meddelar primärvårdschef Cathrine Thanner i ett sms till AT.

Inför att fas fyra ska dra igång på allvar har Västra Götalandsregionen skrivit avtal med 18 externa vaccinatörer. Därtill kommer vårdcentraler, företagshälsovård och sjukhus.

När fas fyra inleds kommer det att finnas minst en vaccinatör i nästan alla kommuner i Västra Götaland, uppger VGRfokus, som är Västra Götalandsregionens digitala nyhetskanal.

VGRfokus rapporterar också om det nu börjar bli klart vilka lokaler i Västra Götaland som ska användas till massvaccinationerna i fas fyra, som har preliminär start för bokning vecka 20. Exempel på större vaccinationslokaler som är klara är Nordstan och Scandinavium i Göteborg.

Sammanlagt ska cirka 200 lokaler, exempelvis köpcentrum, nedlagda livsmedelsbutiker, industrier och stora arenor användas under massvaccinationen.

Fotnot: AT har sökt Jenny Nilsson, verksamhetschef på Medpro Clinic Noltorp vårdcentral.

LÄS MER: Herrljunga: Vaccinationsgränsen kan gå under 60 år nästa vecka

LÄS MER: Så blir du av med din sprutfobi inför massvaccineringen

LÄS MER: Gott om vaccin på vårdcentralerna: ”Vi har obokade tider”