Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Roger Larsson/Hallandsposten

Vårens nationella prov ställs in

I måndags kom beskedet att Skolverket avser att ställa in vårens nationella prov i grund- och gymnasieskola.
– Jag tror det är ett klokt beslut, säger Dennis Pavlovic, gymnasiechef i Alingsås.

En pressad situation för skolorna gällande arbetet att driva verksamhet med förändrade förutsättningar, och att proven inte skulle uppfylla sitt betygsstödjande syfte om varje enskild rektor eller huvudman skulle besluta när och om proven ska genomföras – det är några av de skäl som ligger till grund för att de nationella proven ställs in.

– De nationella proven är ett viktigt underlag i betygssättningen. Men utifrån rådande situation bedömer vi att det inte går att genomföra de nationella proven som återstår i vår. Lärarna måste därför använda sig av andra underlag när elevernas kunskaper ska betygssättas, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, i ett pressmeddelande.

Dennis Pavlovic, gymnasiechef i Alingsås kommun, tycker det är ett klokt beslut att ställa in de nationella proven.

– Med tanke på i det läge vi befinner oss känns det nästan som en icke-fråga. Jag tycker det här är ett rimligt och klokt beslut, att inte genomföra ett prov som för många inte kan ske på ett rättssäkert sätt, säger Dennis Pavlovic, och fortsätter:

– De nationella proven är bara en del av betygssättningen, och det är få kurser på gymnasiet där man har nationella prov. Jag tror som sagt det här är ett klokt beslut och jag är hoppfull om att lärarna anpassar sig.