VGR läxar upp vård- och omsorgspersonal

”Alla anställda måste följa råden för att undvika smittspridning av covid-19 på arbetsplatsen.” Så lyder rubriken på ett pressmeddelande från VGR – ett pressmeddelande som formulerats på förekommen anledning.

ANNONS
|

LÄS MER:Ny kraftig ökning av covid-patienter på sjukhusen i Västra Götaland

De senaste veckorna har det förekommit flera fall av covid-19 bland personal orsakad av smittspridning mellan anställda på arbetsplatsen.

– Det är viktigt att alla chefer säkerställer att alla medarbetare medverkar till att alla rekommendationer och förhållningsregler verkligen tillämpas inom alla lokaler för vård och omsorg, säger Ingemar Qvarfordt, överläkare, docent Vårdhygien, Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet konstateras också att ”mer behöver göras för att förebygga spridning av covid-19 mellan anställda inom vård och omsorg.”

Smittskydd och Vårdhygien i Västra Götalandsregionen vill därför med stöd av Regional Särskild Sjukvårdsledning understryka följande:

”Håll avstånd till varandra i allt vårdarbete. Visir eller munskydd på symtomfri personal i ansiktsnära vårdarbete, så kallad source control, minskar även risken för spridning mellan personal som arbetar nära med samma patient.”

ANNONS

Vidare ska personal också hålla två meters avstånd till varandra, även i personalrum och patientfria arbetsutrymmen. Om det inte går att hålla avstånd, vid vistelse i trånga utrymmen, kan visir eller munskydd användas.

Slag slås också för rengöring, desinfektion, ökad städfrekvens på personaltoaletter och att personalen ska undvika att dela personlig utrustning eller ägodelar som kan sprida smitta, exempelvis mobiltelefoner.

LÄS MER:Coronafall kommuniceras endast till berörd klass

ANNONS