Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Villabrand i Alingsås

En värmepump började brinna i en villa i centrala Alingsås under söndagsförmiddagen.
Räddningstjänsten släckte branden – och vidtog åtgärder för att stoppa spridningen av den.
– Den hade gått ned i konstruktionen, men nu är det släckt, säger Lidija Bradaric, larm- och ledningsoperatör på Västra räddningsregionen.

Larmet kom klockan 08.48 på söndagsförmiddagen. Räddningstjänsten ryckte ut med fyra enheter. Polis och ambulans larmades också till branden.

– Vi håller på med släckningsarbete. Det brinner i en värmepump inne i huset. Initialt är det risk för spridning till konstruktion, sa Daniel Svensmark, larm- och ledningsoperatör på Västra räddningsregionen, vid en inledande kontakt.

Det var de boende i huset som slog larm om branden och de var ute ur huset, enligt räddningstjänsten.

– Vi är där nu och släcker invändigt, och letar vidare så att det inte har tagit sig i konstruktionen, sa Johan Karlsson, larm- och ledningsoperatör på Västra räddningsregionen, vid klockan 09.20.

Värmepumpen frilades

Vid klockan 09.35 var beskedet från räddningstjänsten att branden var släckt och att den inte hade tagit sig vidare i konstruktionen. Men det skulle senare visa sig att branden hade gått ned i konstruktionen.

– Vi håller på och ventilerar ut all rök, sa Johan Karlsson, larm- och ledningsoperatör på Västra räddningsregionen, då.

En timme senare hade räddningstjänsten fortfarande fyra enheter på plats.

– Vi är kvar på plats. Det är ett lugnt läge. Vi undersöker vidare, säkerställer att allt är okej och inväntar restvärdesledare, säger Johan Karlsson, larm- och ledningsoperatör på Västra räddningsregionen.

Räddningstjänsten försökte begränsa branden till värmepumpen genom att frilägga den.

– Man rev i konstruktionen runtom, tog bort det närmaste, så att det inte skulle ta sig i konstruktionen, sa Johan Karlsson, larm- och ledningsoperatör på Västra räddningsregionen.

Räddningstjänsten har lämnat platsen

Räddningstjänsten lämnade platsen vid klockan 11.31 – men kommer att åka tillbaka senare för efterbevakning och kontroll.

– Den (branden, reds anm.) hade gått ned i konstruktionen, men nu är det släckt, sa Lidija Bradaric, larm- och ledningsoperatör på Västra räddningsregionen.

Ingen person har behövt föras till sjukhus i samband med branden, enligt SOS Alarms Händelseinformation.

– Ambulansen meddelar att ingen har behövt föras till sjukhus, säger William Kokkonen, teamledare på SOS Alarms Händelseinformation.

Ingen brottsmisstanke

Det finns ingen misstanke om brott kopplat till branden.

– Vi åkte dit, kollade läget och skrev en anmälan om brand utan misstanke om brott, säger Viktor Svenningsson, stationsbefäl hos polisen i Alingsås.

Beskedet tidigare från räddningstjänsten var att branden inte hade tagit sig i konstruktionen. Det visade sig senare att branden hade tagit sig i konstruktionen.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Alingsås Tidning i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.