På grund av den ansträngda elmarknaden kommer Alingsås Energi dra sitt strå till stacken och utvinna mer energi ur sina vattenkraftverk vid Ömmern och Torskabotten.
På grund av den ansträngda elmarknaden kommer Alingsås Energi dra sitt strå till stacken och utvinna mer energi ur sina vattenkraftverk vid Ömmern och Torskabotten. Bild: Jenny Förander

Alingsås Energi ökar sin elproduktion

Från och med denna vecka kommer Alingsås Energi öka sin elproduktion vid sina vattenkraftverk. Anledningen är för att bidra till Sveriges ansträngda elmarknad.
– Därför är det extra viktigt att vi på Alingsås Energi bidrar med det vi kan, skriver teknikchef Ulf Martinsson till AT.

ANNONS
|

”Energisituationen i Sverige och Europa är kraftigt ansträngd och det finns risk att elen inte räcker till för vissa timmar i vinter” skriver Energimyndigheten på sin hemsida.

Nu drar det kommunala energibolaget Alingsås Energi sitt strå till stacken och ökar sin elproduktion.

– Vi ökar vår elproduktion för att det är underskott på effekt i vår del av Sverige och då hjälper all produktion till att säkra leveransen av el till våra kunder, skriver Martinsson.

Alingsås Energis Teknikchef Ulf Martinsson.
Alingsås Energis Teknikchef Ulf Martinsson. Bild: Alingsås Energi

Att Alingsås Energi nu ökar sin elproduktion kommer främst märkas i områdena runt Ömmern och Torskabotten där de kommer utvinna energi ur sina vattenkraftverk.

– Rent konkret så tappar vi av vatten från Ömmern via Toskabotten till Sävelången och utvinner energi i våra vattenkraftverk. Den ökade vattenmängden kommer också kraftverken nedström till godo i Lerum och Jonsered så att även de kan producera mer el.

ANNONS

Finns det några konsekvenser?

– Vattennivån i Ömmern sjunker och vattennivån i Torskabotten kan variera lite. Vi kommer självklart att följa gällande vattendom.

Ökad risk för elbrist

Det finns flera olika anledningar varför priserna på el har skjutit i höjden och att det varnas för effektbrist. Enligt Martinsson är den främsta orsaken kriget i Ukraina och det kraftiga underskottet på gas i det europeiska nätet. Samtidigt blir läget extra ansträngt när kärnkraften har stopp och det blåser lite.

Hur är elproduktionen i området?

– Just nu är elproduktionen i vårt elområde SE3 lägre än normalt då Ringhals ena reaktor står still för reparation och det samtidigt blåser mindre än normalt för säsongen.

Finns det risk för brist i Alingsås?

– Enligt Svenska Kraftnäts bedömningar är det i vinter en något ökad risk för brist i södra Sverige. Därför är det extra viktigt att vi på Alingsås Energi bidrar med det vi kan, nämligen lokalt producerad 100 procent förnybar energi.

Alingsås Energi räknar med att inledningsvis producera 350 MWh under december och kommer ha fortsatt ökad elproduktion så länge det finns behov.

– Men vi producerar inte hela tiden eftersom vattenmängden i Ömmern inte är obegränsad, skriver Ulf Martinsson.

LÄS MER:VA-taxan chockhöjs när elavtalet går ut

LÄS MER:Energimässor planeras i Vårgårda och Herrljunga

LÄS MER:Energirådgivarens bästa tips: Så kan företagen spara el

ANNONS