Kommunpolisen varnar för ny typ av avancerat vishingbedrägeri.
Kommunpolisen varnar för ny typ av avancerat vishingbedrägeri. Bild: Kent Eng/Filip Landqvist

Alingsåspolisen varnar för ny typ av avancerat bedrägeri – låtsades vara familjemedlem

Den senaste veckan har tre fall av vishingbedrägeri anmälts till Polisen i Alingsås. Kommunpolis Lotta Jofjord varnar nu för den nya metoden som hon kallar ett avancerat lurendrejeri.
– Man kan inte vara nog så försiktig, skriver hon i ett mejl till AT.

ANNONS

Mellan den 18-20 september anmäldes tre fall av telefonbedrägeri till polisen. De utsatta var alla tre kvinnor varav två föll offer för bedrägeriet. Jofjord förklarar tillvägagångssättet:

– Kvinnor födda på 50-60-talet har fått SMS från ett nummer de inte känner igen. I SMS:et utger sig personen för att vara kvinnans son, som har bytt mobilnummer. Han ber mamman spara det nya numret. Sen har han bett om pengar för något, slutkvittens på en dator etc och angett som skäl att det blivit strul med hans Swish eller något liknande i samband med telefonbytet.

Lotta Jofjord, kommunpolis Alingsås kommun.
Lotta Jofjord, kommunpolis Alingsås kommun.

Två av kvinnorna skickade förövaren femsiffriga belopp via Swish. Den tredje kvinnan ringde dock upp sin son på det nummer hon hade till honom sedan tidigare. Det var en förvånad son som meddelande att han varken bytt telefonnummer eller bett om pengar.

– Således har någon luskat reda på att kvinnorna har söner, tagit reda på vad dessa heter i förnamn och sen satt sin plan i verket. Man kan inte vara nog så försiktig, fortsätter Jofjord.

”Skicka inte några pengar till ett okänt nummer”

Jofjord uppmanar nu allmänheten att göra precis som kvinnan som kontaktade sin son.

– Rådet är att göra som den ena kvinnan, dubbelkolla med det gamla numret du har till din son (eller dotter, eller annan släkting, barnbarnsknepet är ju känt sen tidigare) och inte skicka några pengar till ett okänt nummer. Någonsin! Jag förstår att man gör allt man kan för att hjälpa sina barn men här är det ett avancerat lurendrejeri.

Under samma period har även en äldre kvinna född på 30-talet fått ett samtal från en man som utgav sig att komma från polisen. Mannen ville varna henne för att någon skulle ha kapat kvinnans identitet och sökt lån i hennes namn.

– Kvinnan svarade helt enkelt att hon inte trodde honom och då bröts samtalet av någon anledning. Bra jobbat av kvinnan, precis vad jag vill att man ska göra alternativt bara lägga på själv, avslutar Jofjord.

Vad är vishingbedrägeri?

Vishing kommer från ordet "röstfiske" och innebär bedrägeri över telefon. Förra året ökade antalet polisanmälda sk befogenhetsbedrägerier, dvs där någon utger sig för att vara Polis, sjukvårdspersonal eller banktjänsteman, med 62%. Bedragarna lyckades lura till sig totalt närmare 160 miljoner kronor i Sverige genom vishing.

Källa: Säkerhetskollen.se

LÄS MER:Misstänkt för människorov greps av polis i Danmark

LÄS MER:Trafiksyndare åkte fast i poliskontroll i Herrljunga

LÄS MER:Häktad för tio våldtäkter – misstänkt man nekar till brott

ANNONS