I påskas planterade Elly Grönberg sina minipåskliljor i en kruka och sedan dess har de stått utomhus. De har klarat sig genom alla väder som året bjudit på och för drygt en månad sedan märkte hon något oväntat.
– För ett bra tag sen så slog en påsklilja ut! Den har stått ute väldigt länge. Och sedan är det två stycken stora knoppar som snart slår ut också, säger hon.
Hos Elly Grönberg i Alingsås har det varit frost under flera nätter den senaste tiden – men minipåskliljan har ändå klarat sig utan problem. Den har stått utomhus sedan i påskas och den senaste månaden har den stått under tak.
Hon förklarar att detta är första gången det händer men att det å andra sidan kanske inte är så konstigt med tanke på den milda vintern vi har haft. Men hon tillägger skrattande:
– Det är ett lite väl tidigt vårtecken.
Krukan kan vara anledningen
Mats Havström som är botaniker på Botaniska i Göteborg bekräftar att upptäckten är ovanlig.
– Den har kommit i otakt med sig själv. Påskliljorna kan bli hundratals år gamla så att den fortfarande lever är inte konstigt men att den börjar blomma i december är mindre vanligt, säger han.
Han förklarar att påskliljornas naturliga habitat är vinterklimatet kring Medelhavet och att faktumet att påskliljan planterats i en kruka, som är enkel att förflytta, gör att man lättare kan åstadkomma de förhållanden som krävs för att den ska blomma.
– Man ser ju inte så mycket påskliljor så här års, men i krukor kan man få igång dem nästan när som helst om man flyttar dem på rätt sätt. Eller så har den helt enkelt tappat rytmen och det är genetiskt.
Klimatet har förskjutit blomningen
De senaste åren har vintrarna varit varmare än tidigare vilket har lett till att arter, som i vanliga fall inte blommar, blommar. På Botaniska har körsbärsträden och olika azaleor som är mycket förekommande i Japan och Korea blommat redan i december, jämfört med februari, som de brukar i normalfallet.
– Ju varmare det blir desto vanligare sker den typen av ”extrema” händelser. Väldigt många arter blommar mitt i vintern i sina ursprungsland men gör inte det i Sverige på grund av våra kalla vintrar. Men blir det milda vintrar så börjar de bete sig som de “ska”, säger han.
Botaniska har gjort flera mätningar över förskjutningar i blomningarna och Mats Havström berättar att det har förändrats.
– I år började hassel blomma i slutet av november och normalt sett brukar den inte blomma förrän slutet på januari eller början av februari. Påskliljan som blommar nu är väl ett ytterligare tecken på de arterna som ligger och väntar på att det ska vara en mild vinter, säger han.
Skulle du kalla det för ett vårtecken?
– Det får man fundera på, ordet blir ju mindre användbart – blir det ett vintertecken då eller ett vårtecken? säger han och skrattar.