Polisen går nu ut och varnar för en ny form av bedrägeri där man använder sig av en falsk swish-app.
Polisen går nu ut och varnar för en ny form av bedrägeri där man använder sig av en falsk swish-app. Bild: Johan Hallberg

Handlade på Ica med falsk swishapp

Polisen i Alingsås går nu ut och varnar för en ny form av bedrägeri. Det rör sig om en falsk swish-app som har fått snabb spridning.

ANNONS

Under måndagen lyckades polisen identifiera en minderårig person som hade handlat med den falska swish-appen på Ica i Lerum.

– Det är en app som fejkar en swishbetalning. Det ser ut som att man har betalat men när man sedan kontrollerar det så har det inte kommit in några pengar, säger Alingsåspolisens stationsbefäl.

Ica i Lerum ska ha drabbats av den här formen av bedrägeri vid åtta olika tillfällen. Den minderåriga personen som polisen fick tag i på måndagen identifierades via filmer från butikens övervakningskameror.

Den falska appen ska spridas via olika forum på nätet.

Polisen har ännu inte fått in några anmälningar av den här typen av bedrägerier i Alingsås, men sannolikt ha det hänt även här.

– Det har säkert redan hänt. Det sprider sig ganska fort, säger polisens stationsbefäl.

Organisationen Svensk handel har nu gått ut och varnat för företeelsen. De skriver att ett flertal handlare har hört av sig till deras säkerhetscenter efter att ha blivit lurade.

Vid transaktioner till en privatperson får mottagaren en notis som talar om att pengarna kommit in, men detta sker inte vid en företagstransaktion. Detta gör det svårt för personal i kassan att veta om en betalning kommit in.

Enligt Nina Jelver, säkerhetsexpert på Svensk handel, har nu Swish tagit fram en företagsapp som gör det möjligt att få verifiering även vid transaktioner till företag.

LÄS MER:Försök till bedrägeri – drog till med lögn om dubbelfakturering

LÄS MER:Polisen varnar fortsatt för bedrägerier mot äldre

LÄS MER:Padelbedragare döms till sex månaders fängelse

ANNONS