Här orienterar landslaget i Alingsås – stort bildspel

Under söndagsmorgonen fick Alingsås finbesök av svenska landslaget i orientering. Laget sprang en träningsbana mitt i stan och orienterare från olika klubbar och länder fick vara med. Längs med banan hejade flera Alingsåsare.
– Det var jättekul och trixigt att springa här, säger några från laget.

ANNONS
|

Alingsås gator fylldes med löpare i blågula kläder under söndagsmorgonen. Det svenska landslaget i orientering avslutade nämligen en intensiv träningshelg i Göteborg med en individuell träningssprint mitt i Alingsås centrum.

– Man brukar gå in i så kallad karantän innan ett lopp, vilket de nu gjorde på stationen i Alingsås innan start. De gick verkligen in i sig själva och bestämde sig för att köra som om det vore en riktig tävling, säger förbundskapten Kalle Dalin.

Han ser träningsbanan i Alingsås som en fin avslutning på träningslägret.

Orienterare från olika klubbar och länder

– Det känns kul att samla orienterare här och ha en öppen träning, säger Kalle Dalin.

ANNONS

På plats är nämligen inte enbart svenska landslaget, utan även orienterare som tävlar för Danmark, Norge, Nederländerna och Österrike bland annat.

– Många av dem bor i Göteborg och har valt att åka hit idag, berättar Kalle Dalin.

Utöver landslagslöpare deltar även orienterare från olika klubbar och nivåer i Sverige, som IFK orientering från Göteborg, Sundsvall och Skogshjortarna i Alingsås.

– Det är en blandning av landslagslöpare, juniorer och lokala, säger Kalle Dalin.

Alingsåsaren Andreas Thern lade ut banan

Andreas Thern är ledare i Skogshjortarna, men hjälper även till i Göteborg med lokala landslagslöpare. Det är han som har anordnat banan i centrum och bjudit in landslaget till Alingsås.

– Om de är nöjda känner jag mig supernöjd. Men det har varit nervöst att någon ska hinna flytta på kontrollerna eller så. Jag och min fru satte upp dem i morse, säger han.

Andreas Thern upptäckte även innan starten att en dörr till Nygrens gård var stängd, vilket han inte räknat med vid den tiden.

– Och på kartan är dörren öppen, så jag fick springa dit och fråga om de kunde öppna, vilket de kunde som tur var, säger han och skrattar.

Mål i Museiparken

Banan som Andreas Thern har lagt ut hade 27 kontroller genom centrum. Kortaste möjliga löpväg var 4 km för killarna och 3,6 kilometer för tjejerna. Banan startade vid 10 i närheten av Stampens kvarn och målet var i Museiparken.

– Andreas har gjort ett superfint jobb, säger Kalle Dalin.

Vinnare av dagens träningssprint blev August Molén och Hanna Lundberg som sprang på 14.03 respektive 14.28.

”Jättekul och trixigt”

Landslagslöparna och andra deltagande orienterare rusade in en efter en i Museiparken strax efter 10. Flera åskådare samlades i parken och hejade på dem sista biten.

– Det var ett gäng som ropade och hejade längs banan också, vilket var kul, säger Alva Sonesson från svenska landslaget.

Hon, Andrea Svensson (svenska landslaget), Ida Agervig Kristiansson (danska landslaget) och Victoria Hästad Björnstad (norska landslaget) berättar om upplevelsen av loppet i Alingsås.

– Det var jättekul och trixigt att springa här. Det var svårt också och fanns några fällor på kartan som man fick passa sig för, berättar dem.

”Många små gränder”

Klara Axelsson (IFK Göteborg), Malin Agervig Kristiansson (IFk Göteborg) och Frida Vikström (Sundsvall) håller med om att det var en rolig bana samtidigt som det var ”trixigt” och utmanande.

– Det gällde att hålla tungan rätt i mun. Det var ganska unikt här med många små gränder, säger dem.

Även Axel Elmblad tyckte det var en rolig bana. Han och Noel Braun är yngst i landslaget på sina 21 och 22 år. Noel Braun berättar att han haft ont och därför kollade på träningen idag.

– Det var ett fint område här och fint väder, så det var kul, säger Axel Elmblad.

Skogshjortarna: ”Nervöst och extremt svårt"

Systrarna Ebba och Stina Thern, 19 och 17, från Skogshjortarna i Alingsås var med och sprang ihop med landslaget under söndagen.

Hur kändes det?

– Det var lite nervöst. Och extremt svårt. Svårare än vad vi brukar springa. Men väldigt roligt och det kändes som en riktig tävling.

Landslagstester inför VM väntar

Nästa helg är det dags för landslagstester i Stockholm inför VM i Edinburgh som går av stapeln i sommar.

– Några är redan givna, men nu handlar det om de sista platserna, säger Kalle Dalin.

LÄS MER:Kasper från Molla spelar huvudroll i SM-finalen

LÄS MER:Eriks galna målexplosion säkrade första segern

LÄS MER:Stekheta Alingsås City går för guld – igen

ANNONS