Många gatlyktor kvar att energieffektivisera i Alingsås

Drygt en femtedel av gatubelysningen i Alingsås kommun utgörs av led-lampor.
Nu ska Alingsås Energi se över om det är möjligt att öka takten i omställningen mot mer energisnål belysning.

ANNONS
|

Det finns ungefär 9000 ljuspunkter i Alingsås kommun.

De flesta – knappt hälften av dessa – är ljuskällor av metallhalogen. Lite mer än en femtedel är led-belysning. Resten, drygt en tredjedel, är gamla ljuskällor.

Högtrycksnatriumlamporna, som ger det klassiskt gula gatljusskenet, byttes fram till för en handfull år sedan främst ut mot metallhalogen.

– Led-lamporna var inte färdiga att användas då. Vi har i många år bytt till energieffektivare belysning. Metallhalogen har ansetts energieffektivt, säger Frida Almqvist, verksamhetsansvarig för belysning på Alingsås Energi.

Men nu behöver metallhalogenen bytas ut mot led. Det kompliceras dock av att armaturerna som har en lång livslängd inte är avskrivna.

ANNONS

– När man investerar i armaturer så räknar man med att de har en viss livslängd och då skriver man av lite av kostnaden årligen. De är inte uttjänta ännu och vi håller fortfarande på och betalar av på dem. Vi byter ut dem efterhand när de har blivit gamla och dåliga, säger Frida Almqvist.

Myndighet rekommenderar led: ”I sådana fall måste någon betala”

I september deltog Frida Almqvist i seminariet Gatubelysningsforum och frågade då en representant från Energimyndigheten ifall det kommunala bolaget ska använda armaturerna till de inte längre fungerar eller byta ut metallhalogenen mot led för att spara energi.

– Energimyndigheten tyckte att man ska byta till led, men det är inte så enkelt. Det finns utmaningar, säger hon.

Frida Almqvist liknar ett byte av fungerande, och ännu inte avskrivna, armaturer med att köpa en ny platt-TV innan det gamla lånet är avbetalt.

– Är det klokt, frågar hon sig retoriskt och utvecklar:

– Och i sådana fall måste någon betala för det. Vi måste få en beställning på arbetet, så att säga.

Alingsås Energi byter uppåt 300 ljuspunkter per år: ”Takten kommer att öka”

Frida Almqvist säger att Alingsås Energi hela tiden jobbar mot att energieffektivisera verksamheten ytterligare.

– Det är ett pågående arbete. Vi måste titta på vad som är en rimlig utbytestakt. Vi kan inte byta allt på ett år, så många ljuspunkter som vi har.

Gatubelysningen, inräknat el och nätavgifter, kostade kommunen 2,7 miljoner kronor ifjol.

Enligt Michael Ingeldi, avdelningschef på affärsstaben på Alingsås Energi, så kommer det kommunala bolaget att undersöka möjligheterna att öka utbytestakten i övergången till mer energisnål belysning. Det inom ramen för ett energisparinitiativ som kommunen ska lansera.

– Vi har bytt cirka 200-300 ljuspunkter per år, men takten kommer att öka, säger han.

Vårgårdas mål: ”Inom fem år ska all belysning vara led”

I Vårgårda och Herrljunga är ungefär 15 procent av gatubelysningen led.

För omkring tio år sedan byttes all gatubelysning i Vårgårda från vanlig kvicksilver-belysning till halogen. Nu håller kommunen på att byta ut det till led.

– Inom fem år ska all belysning vara bytt till led, säger Alfred Dubow, samhällsbyggnadschef i Vårgårda kommun.

Alfred Dubow, samhällsbyggnadschef i Vårgårda, säger att inom fem år så ska all gatubelysning i kommunen vara bytt till led.
Alfred Dubow, samhällsbyggnadschef i Vårgårda, säger att inom fem år så ska all gatubelysning i kommunen vara bytt till led. Bild: Emilia Dahlén

Vårgårda har inget eget energibolag, till skillnad från Alingsås och Herrljunga. Det är Vattenfall som äger och driftar Vårgårdas gatubelysning.

– Det gör att utveckling ofta har skett när vi har förnyat avtal med Vattenfall. Kommunens plan är att byta ut område för område och vara helt klara inom fem år, säger Alfred Dubow.

I Herrljunga genomfördes ett stort energisparprojekt 2006 till 2008, då all gatubelysning byttes ut till högtrycksnatriums armaturer på 50 watt.

– Bytet som gjordes 2006-2008 var ett stort steg mot effektiv belysning då man gick från 125W till 50W, säger Claes-Håkan Elvesten, gatu- och parkchef på Herrljunga kommun.

Sedan kring 2015 har all nyproduktion byggts med led.

– Att byta belysning till led ger ytterligare minskad förbrukning men också lägre underhållskostnader, säger Claes-Håkan Elvesten.

LÄS MER:Krisförslaget: En budget utan konfliktfrågor – ”Märkligt”

LÄS MER:Så ska kommunen spara på el – krispaket i nästa vecka

LÄS MER:Kommunens krisdrag: Plan för minskad energiförbrukning

ANNONS