Nolhaga slott stängs – ska bli vackrare: ”Grandiost”

Från och med måndag 26 september stängs Nolhaga slott för besökarna. Det ska bli finare och vackrare.
– Nu tar vi nästa steg och gör det till en ännu mer wow-faktor, säger Åsa Zacharoff, fastighetsansvarig på Alingsås kommun.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Alingsås kommun ska renovera Nolhaga slott på insidan under senhösten och vintern. Av den här anledningen stängs slottet på måndag 26 september.

– Det är ett tag sedan vi renoverade. Snickerier och väggar är slitna och behöver målas om, säger Åsa Zacharoff, fastighetsansvarig på Alingsås kommun.

Kommunen vill göra om miljön i och runtomkring slottet till hur den såg ut på 1800-talet när Claes Adelsköld, adelsman som byggde slottet, bodde där.

– Vi har föreslagit en renovering där vi tar tillbaka originalfärgerna, det ska bli vackrare och modernt. Vi ska inte göra det till ett museum som Tjolöholm eller Gunnebo.

Exklusivt bygge

Sedan 2006 har Nolhaga inte haft någon större renovering förrän nu. Vid den tiden la kommunen marmorgolv som inte efterliknade slottet från 1800-talet.

– Alla hus har sina karaktärer och det handlar om att ta vara på kulturarvet. Vi försöker nu behålla husets karaktär, säger Åsa Zacharoff.

Nolhaga slott har varit ett adelshem som byggdes under renässansperioden och vid den tiden fanns inte sådana hus enligt Zacharoff.

– Det var grandiost men på ett positivt sätt, säger hon och fortsätter:

– 1800-talet var en speciell era, det fanns pengar och de kunde bygga vackert för att visa sin exklusivitet jämfört med övrig befolkning. Den eran kommer aldrig tillbaka, den var speciell.

Ӏnnu mer upplevelse

Den här renoveringen ska inte kosta skjortan för kommunen enligt Zacharoff. Syftet är att fler ska besöka och ta del av kulturen som kommer erbjudas.

– Det kommer vara utställningar och servering. Besökare har efterfrågat slottsbutik och vill köpa souvenirer. Det ska vara samma som nu men med ännu mer upplevelse, säger hon.

Vad är det unika?

– Det är färgsättningen, basen är i brun-beige-toner och ganska färgrika väggar. Det kommer inte bli vit, svarar hon.

Mer wow-faktor till våren

I och med projektet ska kommunen också testa ett annat koncept. De vill locka fler besökare och näringsidkare.

– Det är ett utvecklingsarbete som sker över tid. Det är så vi tror att vi får en hållbar utveckling. Men om vi satsar stort och det funkar inte då får man börja om, säger Åsa Zacharoff.

Sedan tidigare finns det möjlighet för besökarna att ta bilder med kungarna i hallen men till våren blir det mer av det goda.

– Nu tar vi nästa steg och gör det till en ännu mer wow-faktor. Vi behöver göra det med rätt färg och få det att växa bit för bit.

Kommunen räknar med att öppna slottet till påsken 2023.

LÄS MER:Nolhaga parks nya utseende – nu är planen färdig

LÄS MER:Lokala konstnären sätter färg på den dystra gångtunneln

LÄS MER:Alingsås föreningsliv kan få kompensation för elkostnader

ANNONS