Ny konst pryder Lendahlsskolan – elever och konstnär i samarbete

Under en vecka har årskurs 6 på Lendahlsskolan varit med och skapat offentlig konst tillsammans med konstnären Saadia Hussain. Det nya konstverket invigdes under fredagen och pryder nu en av skolans ytterväggar.

ANNONS
|

Det var en stimmig skolgård full av elever som vid tolvtiden på fredagen slöt upp för att inviga skolans nya konstverk. Efter en kort inledning av rektor Christina Helsén tog konstnären Saadia Hussain över mikrofonen och tackade alla som medverkat i projektet.

– Bakom ett sånt här konstverk finns det många personer och jag vill tacka alla er för att ni har litat på mig och för att ni har trott på mig. Ni har verkligen fått mig att känna mig som en rockstar. Tack för att ni har samskapat med mig, säger hon.

Utställning på Alingsås konsthall

Under veckan har olika grupper i årskurs 6 fått vara med och skapa det färggranna verket genom stafettkonst. Grupp efter grupp har i sin tur fått sätta prägel på verket. Projektet påbörjades dock tidigare i år när Saadia frågade elever på skolan vad som var viktigt för dem.

ANNONS

– När jag frågade er frågan så delade ni era tankar och ni hjälpte mig med idéer om färger och former. Det är det jag har tänkt på och försökt få fram när jag skissade detta.

I våras fick flera klasser chansen att se Saaidas utställning på Konsthallen i Alingsås. Hon berättar att hon blev glatt överraskad när flera av eleverna kom ihåg detaljer i konsten. Något som syns i det konstverk som nu hängts upp på skolans grå yttervägg.

– Detta är er skolgård. När ni kommer till skolan ska ni känna energi och glädje. Ni ska känna er trygga och säkra och jag vill att detta ska vara en symbol för det. Det i mitten här är som ett träd, för att ni växer och lär er nya saker. Jag har också tänkt på det som olika rum. I skolan går man in i många rum som sedan gör att ni upptäcker nya rum i livet.

Till AT säger Saadia att det är viktigt att avmystifiera konsten och att den ska måste tillgänglig för barn och unga. Hon säger sig ha jobbat med tusentals barn innan. Något som de andra lärarna har märkt av.

– Jag tycker att Saadia har haft en fantastisk relation med eleverna. Det har varit harmoniskt och alla har känt sig så inspirerade, säger slöjdlärare Annelie Göransson som tycker att projektet har varit ett bra inslag i verksamheten.

LÄS MER:Lokala konstnären sätter färg på den dystra gångtunneln

LÄS MER:Ingela Wadbring en av konstnärerna i 10-årsjubilerande Konstriket

LÄS MER:Så invigs Lights in Alingsås: ”Det känns rätt”

ANNONS