Potatisfestivalen invigdes med nya Alingsås-låten

Enligt tradition invigdes årets Potatisfestival under fredagseftermiddagen med sill och potatis i Museiparken. A.M. Alströmer, släkting till Jonas Alströmer, höll tal och Alingsåsartisten Thomas Liedströms framförde sin nya låt: Potatisens lov.

ANNONS
|

”Åh potatis från Alingsås, åh potatis från Nolhaga”, så löd refrängen på Thomas Liedströms nyskrivna låt om Alingsås som han framförde under årets invigningsceremoni för Potatisfestivalen. Klassiska toner ackompanjerade Liedströms sång när han sjöng om Jonas Alströmers och alla hans åstadkommande. Hyllningslåten skrev han på förfrågan av A.M. Alströmer, Jonas Alströmers barnbarns barnbarns barnbarns barn.

Över 1 200 portioner sill och potatis

Enligt tradition bjöds det på sill och potatis under invigningen i Museiparken. ICA Maxi Alingsås räknade med att servera cirka 1 200 portioner, vilket motsvarar 3 600 sillfiléer och 2 400 potatisar.

– Det är mycket, men vi får det ju sponsrat av Hebe, Kosterfiskar'n och Carlsberg, säger Frida Svantesson som jobbar som affärsområdeschef på ICA Maxi Alingsås.

ANNONS

Borde diskutera potatis som vi diskuterar vin

A.M. Alströmer har tidigare varit turistchef i Alingsås och kommunutvecklare i Essunga. Numera är hon en mycket aktiv pensionär som fortfarande brinner för att sätta Alingsås på kartan. I sitt tal under invigningsceremonin argumenterade hon för att potatisen borde diskuteras på precis samma sätt som vinet.

– När ni äter potatis nästa gång vill jag att ni ska försöka beskriva hur det smakar och doftar, på så sätt ökar man upplevelsen av den, säger hon i sitt tal.

Hon uppmanar alla alingsåsare till att fråga vilken sorts potatis det är man får på tallriken nästa gång man äter på restaurang.

Potatisfestivalen pågår mellan den 14 och 16 juni.

LÄS MER:Stort intresse för Potatisfestivalens nya satsning

LÄS MER:Förberedelserna inför medeltidsdagarna i full gång

LÄS MER:Insändare: Det blir vegansk och vegetarisk mat på Potatisfestivalen

ANNONS