– Det har varit ett rent nöje att få skriva helt fritt, säger Ingela Wadbring som gjort skönlitterär debut.
– Det har varit ett rent nöje att få skriva helt fritt, säger Ingela Wadbring som gjort skönlitterär debut. Bild: Pressbild. Rebecca O'Brien.

Professorn ger fantasin fritt spelrum i skönlitterär debut

Även om hon är debutant i just det här avseendet är hon är ingen dununge när det kommer till skrivande, medieprofessorn Ingela Wadbring i Alingsås. I veckan gjorde hon skönlitterär debut med boken Och livet bara pågår. Den första i en triologi av relationsromaner, utgiven på Hoi förlag.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

– Det här är något av det roligaste jag gjort, säger Ingela Wadbring som jobbat med boken under två år på fritiden.

Hon har i runda slängar ett 150-tal facklitterära och vetenskapliga publiceringar på engelska och svenska på meritlistan, men det är en helt annan typ av skrivande hon ägnat sig åt i det här projektet.

Boken, som ges ut av Hoi förlag, släpps både som ljudbok, e-bok och vanlig pappers-bok.
Boken, som ges ut av Hoi förlag, släpps både som ljudbok, e-bok och vanlig pappers-bok.

– Här har jag fått väcka fantasin till liv. Den dödas väl hos de flesta någon gång i 10-årsåldern. Det är ju ett jobb att väcka den till liv igen, men i boken har jag fått skapa min egen värld och lära känna karaktärerna som befolkar den. Till och med ta död på dem om fantasin har velat. Så där kan ju inte hålla på när man skriver vetenskapligt. Det har varit ett rent nöje att få skriva helt fritt, säger hon.

Temat i boken är vad som händer i en relation när den ena parten drabbas av stroke och blir handikappad. Tre huvudpersoner finns, en man, hans handikappade fru, samt en ny kvinna som träder in i relationen.

– Romanen är inte självbiografisk på något sätt, men att det kretsar kring stroke har jag plockat från egen erfarenhet av hur min mamma vårdade pappa som drabbades av stroke flera gånger. Även min man och jag själv har drabbats av sjukdomen, dock utan allvarligare efterverkningar. Det är ett intressant tema, och vem som helst kan drabbas av detta. Och vem som helst kan hamna i den situation som huvudpersonerna i boken hamnar i, säger Ingela.

Romanen är inte självbiografisk på något sätt, men att det kretsar kring stroke har jag plockat från egen erfarenhet

Miljöerna man rör sig i är bland annat Köpenhamn och olika platser ute i Europa.

– Jag har rest väldigt mycket tidigare i mitt arbete och det har jag haft hjälp av i skrivandet eftersom jag har kunnat plocka in miljöer där jag själv har varit i handlingen.

Del två i triologin kommer om ett år, men är redan nu så gott som klar, några kapitel återstår, sedan ska den skickas till förlaget.

– Därefter dröjer det nio månader innan den kommer ut vid den här tiden nästa år. Det är som en graviditet ungefär.

Tredje boken finns än så länge bara på i huvudet på Ingela Wadbring, inget är skrivet så fantasin har fritt spelrum ännu när det gäller hur det ska gå för relationsdramats karaktärer.

Jag funderar faktiskt också på en roman i Alingsåsmiljö

I huvudet på den nyblivna skönlitterära författaren trängs tankar på ännu fler böcker.

– Jag funderar faktiskt också på en roman i Alingsåsmiljö, säger hon.

Ingela Wadbring har en gedigen akademisk karriär och är medieprofessor vid Mittuniversitetet i Sundsvall. De senaste två åren har hon dock i stort sett arbetat hemifrån på grund av den rådande pandemin.

Pandemin och den höga smittspridningen just nu har för övrigt ställt till det även i samband med bokutgivningen.

– Idag var det meningen att vi skulle haft releasefest i Göteborg, men det är inställt. Eller åtminstone framflyttat till någon gång i mars.

Boken släpps i tre olika format, dels som vanlig pappersbok, dels som e-bok samt även som ljudbok.

Är det en författaruppläsning vi får höra?

– Haha, nej det är det inte. Det behövs proffs till sådant.

LÄS MER:Professor Wadbring har koll på medierna – och avbitartången

ANNONS