Centerpartiet och Socialdemokraterna sticker ut allra mest i kommunerna.
Centerpartiet och Socialdemokraterna sticker ut allra mest i kommunerna. Bild: Edvin Bergström

Så har partierna presterat i kommunvalen – från 1973 fram till i dag

Väljarstödet för Centerpartiet har halverats i Herrljunga och Vårgårda sedan 1970-talet. Det visar en genomgång av SCB:s siffror över kommunalvalen 1973-2018, som Nyhetsbyrån Siren har gjort.

ANNONS
|

Sedan 1973 har ett flertal partier tappat sina väljare till sina motståndare. I över 250 kommuner har förtroendet för Socialdemokraterna minskat drastiskt, på flera håll med drygt 30 procent. Och Alingsås är inget undantag.

1973 fick Socialdemokraterna närmare 40 procent av rösterna i Alingsås. I senaste valet landade den siffran på runt 25 procent.

– Tidigare var det vanligare att S eller något av de andra etablerade partierna hade egen majoritet i kommunerna. Men kommunfullmäktige har blivit mer splittrade, delvis beroende på att SD har kommit in och skakat om det politiska landskapet, säger Richard Öhrvall, statsvetare vid Linköpings universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

ANNONS

C sticker ut

Ett annat parti som fått allt färre röster är Centerpartiet. I både Alingsås, Herrljunga och Vårgårda har de tappat stöd. Allra värst är det i Herrljunga. Där har partiet gått från att vara överlägset största parti i kommunen med en röstandel på över 30 procent, till att spela andrafiol bakom Socialdemokraterna. Nu ligger de under 20 procentspärren.

Även KD och MP har ändrat sin position – men tvärtom blivit större. Intresset för att rösta på KD har gått upp i samtliga kommuner. Miljöpartiet har ökat i Alingsås och Vårgårda.

”Många har svårt att överleva”

I kommunerna har det blivit tydligt hur kraftigt Moderaterna och Sverigedemokraterna har vuxit sedan 1970-talet. Även röstdelning har blivit allt populäre de senaste decennierna. Med det menas att väljarna röstar på olika partier i kommunalvalet och riksdagsvalet.

– Enskilda frontfigurer kan påverka väldigt mycket och leda till att ett parti går väldigt bra i vissa kommuner, säger Richard Öhrvall.

En trend som är tydlig under 2000-talet är att allt fler lokala småpartier i kommunerna får mandat i de styrande församlingarna. Å andra sidan leder inte nödvändigtvis fler mandat till mer politiskt inflytande, enligt Öhrvall.

– Många av de här partierna satsar ofta stort på en aktuell fråga och har svårt att överleva i längden, säger han.

LÄS MER:Här bor Alingsåspolitikerna: Endast en i Ingared – området som sticker ut

LÄS MER:Här alla lokalpolitiker som kandiderar till riksdagen

ANNONS