Semmelkaos i Alingsås – rekordår för bagerierna: ”Helt galet”

Alingsåsarna känner semmelsuget när fettisdagen slår ner över en annars gråkall första mars. Tusentals semlor planeras bakas och semmeltrafiken på högvarv när AT rekar läget.
– Det har varit galet från öppning tills nu, blir nog rekord, säger Mikael Lindeman som driver Ekstedts bageri och café.

ANNONS
|

LÄS MER:Pelle P öppnar sin nya butik på Kungsgatan i Alingsås

Utanför Ekstedts Bageri och Café går kön ut på gatan med semmelsugna gäster. Men oddsen såg smarriga ut för den som ville hinna med en semla strax före lunch.

Bagare Mikael Lindeman, som äger Ekstedts tillsammans med sin fru samt sina barn tippar på att de kommer sluta dagen med 1700 sålda semlor. Och trycket i butiken ger sken för att gissningen stämmer.

– Det har varit galet från öppning tills nu, blir nog rekord. Får hoppas att det räcker säger han.

Alexander Agneskans med sina barn Henry och Edvard - tre respektive sex år gamla - har lyckats knipa ett fönsterbord och ska precis ta första tuggan.

ANNONS

– Man får passa på, men semlan är inte så populär hos alla. Vad tycker du om semla Edvard? säger han och nickar åt barnen som valt kokosboll och bulle istället.

– Blä! utropar Edvard.

LÄS MER:"Jag har brunnit för kaffe länge"

På Nolbygårds ekobageri drar kön också utanför huset. Där har man också gjort en station på utsidan för förbeställda semlor. Enligt Lasse Larsson beställdes 700 semlor i går kväll.

– Helt sjukt, vi visste inte om vi skulle ha bullar så det räckte, säger han.

Inne i kafeét står flera ivrigt väntande på att få handla sig en bulle. Natascha Gerrbo och hennes dotter Juni, 7 år håller blicken uppe för att få bli insläppta bland bakverken. Endast fyra åt gången står det skyltat. Juni ser fram emot att titta på alla specialsemlor.

– Men jag vill inte ha en själv, jag ska äta av mammas, säger Juni Gerrbo

Även två Ljungskilebor, Charlotte Berg och Erika Wettre Westdahl, har tagit vägen till Nolbygård för att äta just den här semlan. Charlotte Berg håller dessutom på med ett projekt för att hitta den mest äkta semlan när det kommer till råvaror, varför de just åkt hit.

– Jättegod! säger Erika Wettre Westdahl.

– Nu är ju jag gluten- och laktosintolerant, men de kunde ordna en vegansk och glutenfri semla, säger Charlotte Berg.

På Ica Maxi vid Vimpeln är det närmast en tomteverkstad när det kommer till semmelbak. Uppemot 20 bagare har hjälpts åt för att hinna med alla beställningar. Evelina Markert och Jörgen Åkesson, säljare för bageriet på Ica Maxi berättar att de började vid klockan två på natten.

– Det är fullt ös! säger Evelina Markert.

– Vi satsar på minst 6500 stycken, säger Jörgen

– Sen får vi se, fyller Evelina i.

LÄS MER:EgenLokal startar verksamhet i Alingsås

ANNONS