Daniel Harre tog sig ur sitt spelmissbruk och har nu blivit ordförande i Spelberoendes riksförbund.
Daniel Harre tog sig ur sitt spelmissbruk och har nu blivit ordförande i Spelberoendes riksförbund.

Tog sig ur spelmissbruket – nu hjälper Daniel Harre andra på heltid

Daniel Harre tog sig ur sitt spelmissbruk. Nu har alingsåsaren blivit ordförande i Spelberoendes riksförbund.
– Jag är väldigt stolt över var jag är i dag, säger han.

ANNONS
|

När AT träffade Daniel Harre för ett knappt år sedan berättade han i en lång intervju om hur han sjönk allt djupare ner i ett spelmissbruk och om hur han tog sig ur det.

Sedan dess har han hunnit bli ordförande i Spelberoendes riksförbund och i augusti började han jobba för organisationen på heltid.

– Det känns superroligt. Jag brinner ju för det här, att kunna ge tillbaka till dem som har funnits där och stöttat mig och nu har jag tagit det ett steg längre. Jag tror verkligen att jag har något att tillföra. Jag har just avslutat en tvåårig ledarskapsutbildning och fick möjlighet att ta tjänstledigt från mitt jobb så nu har jag tid att gå in helhjärtat för detta, säger han.

ANNONS

Det har skrivits en hel del om att spelberoendet har ökat under pandemin. På Spelberoendes riksförbund märker man nu av att det är allt fler som söker hjälp.

– Framför allt har vi märkt att de som hade problem innan har fått större problem under pandemin. När det gäller personer som har börjat spela under pandemin så går det ju ofta ett tag innan det eskalerar så mycket så att man söker hjälp. Vi förväntar oss en våg i kölvattnet av pandemin, men det är svårt att säga när den kommer, säger Daniel Harre.

Daniel Harre tycker det känns meningsfullt att använda sina erfarenheter till att hjälpa andra.
Daniel Harre tycker det känns meningsfullt att använda sina erfarenheter till att hjälpa andra. Bild: Jenny Förander

När AT når honom är han i Stockholm för ett möte med Folkhälsomyndigheten som är förbundets största bidragsgivare. Dagen innan talade han på en konferens om suicidprevention.

– Mitt jobb handlar mycket om att samverka med andra. Vi vill att det ska vara lika naturligt att ta upp spelberoende som andra riskfaktorer i samband med psykisk ohälsa, att man ska ha det i bakhuvudet vid skuldsanering så att man upptäcker det och kan skicka den drabbade vidare så att den får hjälp i tid, säger Daniel Harre.

Det måste till hårdare regler, det finns mycket osunt beteende kring lån. Tyvärr är pengar ett bränsle för spelberoende.

Spelberoendes riksförbund jobbar bland annat för att få bort de olicensierade spelbolagen och att göra det svårare att ta lån.

– Det måste till hårdare regler, det finns mycket osunt beteende kring lån. Tyvärr är pengar ett bränsle för spelberoende, säger Daniel Harre.

Han tycker att det är viktigt att jobba förebyggande för att fånga upp människor innan de dras in i ett allvarligt beroende.

– Vi ska börja samarbeta med idrottsföreningar i och med att vi vet att det finns mycket spel i den miljön och vi vill komma ut i skolor. Även om de inte är spelberoende än så är det många som har ett riskspelande och kan vara på väg ner i en negativ spiral. Dem vill vi fånga upp i ett tidigare skede. Vi är väldigt bra på det vi gör men målet är ju att föreningen inte ska behövas, säger han.

Hur vet man när man börjar gå över gränsen i sitt spelande?

– Det finns nio kriterier som vi använder oss av för att se om man är spelberoende. Känner man igen sig i tre-fyra av dem kan det vara läge att söka hjälp. Det kan handla om att man tänker mycket på spel, att man måste öka insatsen för att det ska bli spännande – det var det som hände mig, när jag försökte dra ner på insatserna så fick jag ingen kick längre. Det kan också vara att man försöker jaga förluster och vinna tillbaka pengar eller att man ljuger för anhöriga eller till och med sig själv om hur mycket pengar man spelar för.

Har du ett riskbeteende när det gäller spel?

Enligt självtesten ska en person uppfylla minst fyra av nio kriterier för att diagnostiseras som spelberoende.

1. Upptagenhet. Tänker ständigt på spel, till exempel är upptagen av att tänka på tidigare spelupplevelser, av att planera nästa speltillfälle eller av att fundera över hur man kan skaffa pengar att spela med.

2. Tolerans. Behöver spela med allt större summor för att uppnå den önskade spänningseffekten.

3. Kontrollförlust. Har flera gånger misslyckats med att kontrollera, begränsa eller sluta upp med sitt spelande.

4. Abstinens. Blir rastlös eller irriterad när man försöker begränsa eller sluta upp med sitt spelande.

5. Flykt. Spelar för att slippa tänka på sina problem eller för att söka lättnad från nedstämdhet, till exempel hjälplöshetskänslor, skuld, ångest, depression.

6. Jagar förluster. Efter att ha spelat bort pengar återvänder man ofta en annan dag för att revanschera sig.

7. Lögner. Ljuger för anhöriga, terapeuter eller andra personer för att dölja vidden av sitt spelande.

8. Sociala konsekvenser. Har äventyrat eller förlorat någon viktig personlig relation, anställning, utbildnings- eller karriärmöjlighet på grund av sitt spelande.

9. Ekonomiskt beroende. Förlitar sig på att andra kan ordna fram pengar för att lösa en ekonomisk krissituation som uppstått på grund av spelandet.

Observera att självtestet inte ska uppfattas som ett entydigt svar på huruvida du har ett spelberoende eller inte. Det bör ses som en varningssignal.

Källa: Spelberoendes riksförbund.

Känns det som att ni jobbar i med- eller motvind?

– Det är svårt att säga, men på ett sätt känns det som att vi har lite medvind från allmänheten. Anstormningen av spelreklam har gjort att gemene man har fått upp ögonen för spelberoende samtidigt som man är lite trötta på aggressiviteten i reklamen från spelbolagen. Det finns dock ett kunskapsgap, det är fortfarande en del som bemöter problemet med att säga ”men sluta spela då”, men det känns som att en förändring är på gång.

Jag kan bli frustrerad över att det inte har hänt mer och att spelbolag så medvetet cyniskt försöker locka folk som de vet har problem med spel.

Blir du frustrerad över att se andra gå i samma fälla som du och dras in i spelmissbruk nu när du har tagit dig ur det?

– Nej, men jag kan bli frustrerad över att det inte har hänt mer och att spelbolag så medvetet cyniskt försöker locka folk som de vet har problem med spel. Exempelvis började min sambo få annonser för spel på Facebook efter att ha besökt Spelberoendes förenings lokaler. När jag träffar andra spelberoende blir jag inte frustrerad utan känner mig hoppfull och gör vad jag kan för att hjälpa dem vidare, säger Daniel Harre.

Han tycker att det känns väldigt givande när det kommer folk som är helt nya till föreningen.

– I början matas de med en massa information. De kanske har anhöriga som är skitförbannade och inte vill veta av dem. Då är det extra viktigt att finnas där och stötta och förklara att det här är en process som tar tid.

Jag är inte stolt över beteendet, men jag är väldigt stolt över var jag är i dag.

Även för den som har drabbats av ett återfall betyder gemenskapen i föreningen väldigt mycket.

– Man kan ha varit spelfri i många år och sedan ta ett återfall. Då gäller det att våga berätta och börja om. Det kan vara tufft att komma tillbaka och möta folk igen men det är en så stark vänskap i föreningen, alla har tagit ett återfall någon gång och förstår känslan, säger han.

Känner du dig fri från suget att spela nu?

–Ja, det gör jag faktiskt, jag har inte känt mig sugen på att spela på väldigt länge och känner mig väldigt trygg i mig själv. Från att ha skämts har jag gått till att känna mig stolt. Jag är inte stolt över beteendet, men jag är väldigt stolt över var jag är i dag. Jag har gått från att jobba som croupier till att bli spelberoende, söka hjälp och nu bli ordförande i Spelberoendes riksförbund och göra vad jag kan för att hjälpa. Jag känner en tacksamhet över vad som har hänt och vill förmedla hoppfullhet till dem som drabbas. Jag vet att det går att ta sig ur det, säger Daniel Harre.

Daniel Harre

Ålder: 41 år.

Familj: Sambo och fyra barn.

Bor: Alingsås.

Gör: Ordförande i Spelberoendes riksförbund.

ANNONS