Johan Holmedal är kritisk till hur kommunen hanterat frågan om torghandelns tillfälliga plats.
Johan Holmedal är kritisk till hur kommunen hanterat frågan om torghandelns tillfälliga plats. Bild: Totte Vesterlund

Torghandlaren Johan vägrar sälja sina varor efter kommunbeslut

När bänkar och boulebana flyttar in på Lilla torget för att skapa Sommartorget är det andra som tvingas flytta ut. Torghandlaren Johan Holmedal måste enligt ett kommunbeslut nu temporärt bedriva handel på Kungsgatan, i stället för på Lilla torget. Men Johan anser att den nya placeringen innebär trafikfara för kunderna, och väljer nu att inte sälja alls.

ANNONS

Under måndagen började Lilla torget göras i ordning för att bli Sommartorget. Det innebär att torghandlaren Johan Holmedal behöver flytta sitt stånd till Kungsgatan. Men Johan anser att ytan på Kungsgatan är för liten, och framför allt tycker han att biltrafiken riskerar säkerheten för hans kunder.

– Att jag flyttas mitt i midsommarveckan är ju katastrof. Det är ju många som vill ha jordgubbar och potäter, så då brukar det vara rätt mycket kö som måste stå någonstans utan att det blir trafikfarligt.

Sommartorget på Lilla torget
Sommartorget på Lilla torget Bild: Lina Abrahamsson

Johan säger också att han är trött på att bli runtflyttad, och har på grund av omplaceringen beslutat att inte sälja sina varor överhuvudtaget. Han säger att kunderna förstår hans beslut, men att de är besvikna och att de inte förstår varför Sommartorget innebär att han måste flytta på sig.

ANNONS

Hur viktig är handeln för dig rent ekonomiskt?

– Jag kan väl hitta på något annat att göra om det skulle vara så, men jag tänker på alla mina kunder som har det som en social träffpunkt. Det är ju många som träffar på folk de känner, som de står och småpratar med, som får komma ut och träffa lite folk.

Johan blev flyttad till Kungsgatan även förra sommaren. När han i vintras fick reda på att Sommartorget skulle bli av i år igen påtalade han för kommunen att han ville ha ett möte för att diskutera en bättre plats, men något sådant blev det inte.

Först i förra veckan hade han möte med kommunen, och Johan säger att de då gemensamt kom fram till en bättre plats där han kunde sälja. Men på väg hem från det mötet blir han uppringd och informerad om att på grund av att det redan finns ett beslut om att torghandeln ska flyttas temporärt, behövs det klubbas ännu ett beslut för att komma fram till en ny plats.

Jonas Lidén är enhetschef för trafik och park på Alingsås kommun och säger att beslutet att flytta torghandeln till Kungsgatan togs samtidigt som beslutet om årets Sommartorg klubbades. Han bekräftar också att det krävs ett nytt politiskt beslut om torghandeln ska flyttas.

Jonas Lidén, enhetschef för park och trafik på Samhällsbyggnadsförvaltningen.
Jonas Lidén, enhetschef för park och trafik på Samhällsbyggnadsförvaltningen. Bild: Privat

Varför har ni inte fört en dialog med Johan om plats?

– Jag misstänker att det har att göra med att det har varit lite hektiskt här eftersom det har varit chefslöst under en tid, och vår avdelningschef har fått täcka upp till höger och vänster för att hålla i gång allting. Så det är antagligen så att det inte har funnits resurser för det, säger Jonas Lidén.

Eftersom det inte är nämndsammanträde i juli, dröjer det till augusti innan nämnden kan ta ett nytt beslut. Jonas Lidén säger att de har påbörjat en utredning för att titta på vilka andra platser som kan passa för Johan och andra torghandlare under Sommartorget, och att de planerar att lämna in ett förslag till nämnden i augusti.

Vad säger du om att Johan har valt att inte sälja alls?

– Jag tycker det är jättetråkigt. Jag hoppas att han väljer att ändå se det som att vi tagit emot hans ärende och att vi har för avsikt att försöka komma med ett förslag som gör det bättre för alla handlare i Alingsås.

Johan Holmedal är alltså fortsatt hänvisad till att bedriva handel på Kungsgatan, men har ännu hopp om att situationen ska lösa sig.

– Jag hoppas att politikerna ska kunna förstå att de inte har skött det riktigt bra, och att det ska kunna komma till någon lösning.

LÄS MER:Amanda på plåtslageriet ska lyfta lokala näringslivet

LÄS MER:Här är vinnarna på årets näringslivsgala i Alingsås

LÄS MER:Här är de nya företagen i Alingsås - byggföretag ett av dem

ANNONS