Utsläpp i Säveån i Alingsås

Räddningstjänsten larmades till ett utsläpp i Säveån i Alingsås under söndagseftermiddagen. Det var olja från en kran som lyfter båtar som hade läckt ut i vattendraget.

ANNONS

Larmet, från Mjörns Motorbåtssällskap, inkom vid 14-tiden på söndagen. Räddningstjänsten ryckte ut med tre enheter för att begränsa utsläppet.

– Det är ett mindre utsläpp med lite skimmer på vattenytan i Säveån, sa Micael Olsson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Motorbåtssällskapets vice ordförande: ”Det här är ovanligt”

Enligt Leo Gedgaudas, vice ordförande i Mjörn Motorbåtssällskap, så var det en kran, som används för att lyfta båtar, som läckte.

– Vi dammsög upp den olja som låg och flöt. Sedan lade vi på absol, ett medel som binder olja. Och naturligtvis larmade vi räddningstjänsten direkt. De tyckte att vi hade gjort ett bra jobb. Jag tror inte det är mer än fem liter olja som läckt ut i ån, säger han och fortsätter:

– Det här är ovanligt. En liknande olycka har hänt oss en gång tidigare men då var det en båt som läckte.

Räddningstjänsten lade ut länsar

Vid 15-tiden på söndagseftermiddagen hade räddningstjänsten lämnat platsen.

– Vi har avslutat insatsen och lämnat. Det var av mindre omfattning. Vi har lagt ut länsar i Säveån och miljö och hälsa på kommunen är meddelat, säger Micael Olsson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Anthon Gustafsson, tjänsteman i beredskap på Alingsås kommun, säger att räddningstjänsten och kommunen bedömer att ingen ytterligare åtgärd behövs i nuläget.

– Vi (kommunen) kommer att följa upp det under morgondagen, säger han.

Polis larmades också till platsen, men det finns ingen brottsmisstanke, enligt Fredrik Svedemyr, polisens presstalesperson.

ANNONS