För ett år sedan invigdes Rödene Vindkraftpark. I samband med det startade även Stiftelsen Rödene Vindkrafts Bygdemedel.
– Vi kom på att det här kunde vara en förträfflig lösning för att kunna ge tillbaka någonting till de områden som blir berörda av vindkraften, säger Jan Furunger, styrelsemedlem och en av initiativtagarna till stiftelsen.
Genom bygdemedel ska de årligen dela ut cirka 300 000 kronor till projekt som gynnar barn och ungdomar inom idrott och kultur.
Vad är bygdemedel?
Bygdemedel är en ekonomisk kompensation från företaget till lokalsamhället där företaget bedriver verksamhet. Rödene Vindkraft AB tillhandahåller bygdemedel för projekt för unga i Alingsås, Långared och Lena-Bergstena. Mängden pengar baseras på elproduktionen som vindkraftsparken genererar, årligen beräknas det ligga på ungefär 300 000 kronor.
Stöd till sex föreningar
Styrelsen består av Katja Kott Gustafsson, Cecilia Dimenäs och Jan Furunger.
I år delade stiftelsen ut 275 000 kronor ut till sex olika föreningar.
Bland de projekt som fått stöd finns AHK:s klubbkvällar för ungdomar med funktionsvariation (dit man är välkommen även om man inte är medlem i klubben), Mjörns Ångbåtsförenings renovering av en ångbåt, OK Skogshjortarnas moderna digitala stämplar och Radioklubben Vasas uppbyggnad av en radiostation.
– Jag blir bara glad av att höra att de blir glada. Jag är ju själv en föreningsmänniska och vet att det ofta handlar om att få pengarna att räcka till, säger hon.
Ansökningarna öppnar runt september/oktober. Vid årsskiftet ska stiftelsen ha bestämt vilka projekt som får ekonomiska bidrag. Förra året var det runt 12 föreningar som sökte.
– Tyvärr har vi behövt säga nej till några, men vi hoppas att de söker igen nästa år, säger Katja Kott Gustafsson.
LÄS MER:Här rullar motorcyklarna in på Tånga: ”Efter några öl är alla band bra”
LÄS MER:Djurklinken Hjärtat AB – nytt företag startar i Alingsås
LÄS MER:Chansen att se norrsken ökar under året
LÄS MER:Så ska Nossebro IF vända negativa trenden: ”Back to basics”