Volvoklenod från Nygrens speceriaffär såld igen

Är det någon som kommer ihåg Claes Nygrens gamla Volvo Duett? Det är bilentusiasten Niclas Gruffman som väcker frågan. Som ny ägare till bilen vill han nu få mer information om Duetten och dess lokala historia.

ANNONS
|

I ett inlägg i Facebookgruppen Det gamla Alingsås väcker Umeåbon Niclas frågan till liv. Han vill veta mer om sitt bilköp och frågar nu Alingsåsarna om den gamla Volvo Duetten. Kommentarsfältet fylls snabbt av minnen, bilder och lyckönskningar.

– Den fick man åka med Claes i när vi skulle till filialen i Västra Bodarne. På den tiden jag var springpojke där med en lön på 1,50 i timman, kommenterar en Tonny Andersson på Facebookinlägget.

Bilen som Niclas har köpt är en Volvo Duett från 1958 och gick som transportbil för Claes Nygrens speceriaffär mellan 1960- och 80-talen. Främst levererade bilen varor mellan butiken på Kungsgatan och filialen i Västra Bodarne.

ANNONS

Om Nygrens speceriaffär

Nygrens och Svenssons specerimagasin öppnade 1904 vid Stora Torget i Alingsås och drevs fram till 1922 av Claes Nygren och hans svåger Nathan Svensson. När Claes blev ensam ägare 1922 bytte affären namn till Nygrens speceriaffär och flyttade in på Kungsgatan 28 där den låg fram till 1982. Under denna period hade affären en filial i Västra Bodarne som slog upp portarna 1918 och stängdes på 1970-talet.

Källa: Utställningen Teknik i nöd och lust på Nolhaga Slott

Bilentusiast med garaget fullt

Det är inte första gången Niclas köper veteranbilar. Redan vid 14 års ålder köpte han sin första bil som han renoverade, en Volvo PV. Idag har han garaget fullt av gamla klenoder:

– Jag har omkring 10 bilar hemma och några stående projekt. Det är en liten hobby.

Och hobbyn har resulterat i varsamma renoveringar av äldre polisbilar som senare har fått vara med i filminspelningar. I garaget står också den gamla Volvo Duetten från TV-serien Macken.

– Den dök upp på blocket och jag slog till direkt. Jag köpte den av första ägaren som hade haft den sedan 1971, berättar Niclas Gruffman.

När Duetten från Nygrens speceriaffär från Alingsås dök upp på Blocket såg Niclas att den var något alldeles extra.

– Jag var intresserad så fort jag såg annonsen. Den är helt orörd och har enligt mätaren gått 7000 mil, säger Niclas Gruffman.

Vill återberätta historien

Historien kring Duetten har både ljusglimtar och luckor. Den tidigare ägaren Thomas Sjöberg berättar vad som hände med bilen när Claes Nygrens speceriaffär stängdes ner:

– Det jag vet är att bilen ställdes i ett garage när affären slog igen på 80-talet och stod där i drygt 25 år innan den såldes vidare på aktion, säger Thomas Sjöstrand.

Åren därefter har Duetten sålts vidare till en mindre mängd köpare. Thomas berättar att han hämtade hem bilen till Alingsås 2018:

– Jag köpte bilen av en man i Östersund. Sedan ägde jag bilen i tre och ett halvt år men tappade sen intresset när pandemin slog till och det inte blev några bilträffar.

När bilen nu har transporterats upp till Niclas i Umeå väntar ett däckbyte och omsorgsfull service. Planerna är att bevara Duetten precis som den är.

– Jag kommer inte göra något annat med den än att se över drivlinan och hitta ett par nya däck, de som sitter på är rätt torrspruckna. Och bara att tvätta bilen riskerar du dekalerna som är helt original, berättar Niclas Gruffman och fortsätter:

– Detta är en väldigt unik bil. Jag hade velat fylla den med gamla produkter, kaffepåsar eller liknande för att kunna återberätta historien, säger Niclas som välkomnar fler historier och minnen om bilen.

ANNONS