Väderrysaren inför midsommar – sydeuropeiska värmen kan rädda små grodorna

Sill, gubbröra och strålande sol på Midsommarafton. Det vill de flesta ha – men med tio dagar kvar tänker inte SMHI lova det drömscenariot.
– Just nu kan man få ett hum, men först framåt måndag–tisdag kan prognosen vara säkerställd, säger SMHI:s meteorolog Emma Härenstam.

ANNONS
|

25 grader, solsken, kalla glas och långbord utomhus, hade varit strålande att redan nu kunna konstatera som årets midsommarväder.

– Men det går inte – det är för tidigt, säger SMHI:s meteorolog Emma Härenstam skjuter ner många svenskars förhoppning.

På onsdagen släppte SMHI sin tiodygnsprognos. För Alingsås, Herrljunga och Vårgårda ska det enligt grafiken i nuläget bjudas på 18 grader och en liten sol som tittar fram bakom ett moln.

– Ett högtryck ser ut att komma in över de södra delarna av Sverige från kontinenten lagom till midsommar, men samtidigt verkar det också som att ett lågtryck är på gång västerifrån. Men det är som jag sa mycket osäkert vad det landar i nästa helg, säger Emma Härenstam.

ANNONS

Så du kan inte lova att man kan sitta ute och njuta?

– Nej det kan jag inte, ha ha.

Så fungerar prognosen

SMHI:s tiodygnsprognos bygger på datainformation om väder och vind som samlas in flera gånger dagligen. Därefter simulerar en modell vädret för varje dag.

– Även om det visas 18 plusgrader och en liten sol nu kan det förändras många gånger. Mer säkert svar för midsommar får man i början av nästa vecka, säger SMHI:s meteorolog Emma Härenstam.

Vad är vad?

Med ett högtryck kommer ofta solsken och värme. I ett lågtryck kan man ofta räkna med större nederbörd och kyligare temperaturer. Det kan även blåsa.

Källa: SMHI:s meteorolog Emma Härenstam.

LÄS MER:Dejtingbok möttes av hatstorm: ”Jag blev väldigt ledsen”

LÄS MER:Högt gräs påverkar sikten i rondeller – oklart vem som är ansvarig

LÄS MER:Bosse Johannesson i Alingsås renoverar en Volvo-lastbil från 1929

ANNONS