”Jag förstår nu att detta var fel sätt att göra det på och det kommer inte upprepas” skriver Ola Serneke i en skriftlig kommentar om inläggen han gjort anonymt på ett aktieforum.
”Jag förstår nu att detta var fel sätt att göra det på och det kommer inte upprepas” skriver Ola Serneke i en skriftlig kommentar om inläggen han gjort anonymt på ett aktieforum. Bild: Nicklas Elmrin

Ola Serneke bekräftar inläggen – styrelsen tillsätter utredning

Efter att GP avslöjat att inlägg på ett forum för småsparare skrevs av Ola Serneke själv går han nu ut och bekräftar uppgifterna. Nu tillsätter bolagets styrelse en utredning för att gå igenom inläggen.
– Det är dåligt omdöme att agera på det sätt som Ola Serneke gjort, säger Ulf Hedlundh, vd på investmentbolaget Svolder, som är en av Serneke Groups största ägare, till GP.

ANNONS

LÄS MER:Nätkonto skrev hundratals inlägg om Serneke Group – registrerat på Ola Serneke själv

Ola Serneke bekräftar deltagande i diskussionsforum, skriver han i ett pressmeddelande, efter GP:s avslöjande om att han själv skrivit inlägg under pseudonym på Placeras börsforum.

Nu tillsätter också Serneke Groups styrelse en utredning för att titta närmare på alla de inlägg som bolagets vd gjort.

– Styrelsen vill veta vad som de facto har sagts, så det håller vi på att titta på nu. Förutom att man inte ska göra sådana här kommentarer som vd, så tittar vi på om det är något som kommenterats som inte är rätt, säger styrelseordföranden Jan Johansson.

– Det är olämpligt av flera skäl att göra sådana här inlägg. En vd i ett börsbolag kan inte skilja på sig själv som privatperson och vd-rollen. Utan det kommer alltid att kopplas ihop, i vart fall om man kommenterar bolaget. Och sedan finns det alltid en risk att det finns information som man inte kan sprida på grund av den lagstiftning och de börsregler som finns.

ANNONS

Är ditt förtroende för Ola Serneke skadat?

– Jag tror att det finns en risk att förtroendet för bolaget naggas i kanten när sådant här händer. Och förtroende är något som man bygger, så ur den aspekten är det inte bra. Nu vet jag inte om det är så, men risken finns ju.

– Nu avvaktar vi utredningen eller analysen som bolaget gör för att se om det är något vi måste åtgärda eller kommentera.

Han tillägger:

– Jag tycker i och för sig att det är bra att Ola har kommunicerat att det är han som ligger bakom och förstår att det faktiskt var direkt olämpligt.

Kommer detta upp på nästa styrelsesammanträde?

– Det kommer nog att komma upp tidigare.

Styrelseordföranden Jan Johansson förklarar också att han talat med Ola Serneke.

– Jag tycker att det är direkt olämpligt att en vd i ett börsbolag kommenterar bolaget utanför normal kommunikation. Och det har jag haft ett samtal med Ola om också.

– Det här får absolut inte upprepas.

Serneke kommenterar agerandet själv

Ola Serneke själv lämnar i ett pressmeddelande följande kommentarer.

– Alla som känner mig vet att jag brinner för mitt bolag, att det engagerar mig dygnets alla timmar och att jag är väldigt mån om att vårt företag och alla våra anställda behandlas rättvist i alla situationer. Detta är också anledningen till att jag deltagit i diskussioner i nämnda forum, säger Ola Serneke i pressmeddelandet och fortsätter sedan ångerfullt:

– Jag är givetvis medveten om de regler som gäller för personer med insyn i bolaget och har varit oerhört noga med att följa dem. Min avsikt har varit att bidra till diskussionen med redan känd och relevant information. Jag förstår nu att detta var fel sätt att göra det på och det kommer inte upprepas. Bolaget Sernekes intressen är alltid högst på agendan och ärlighet är ett av våra kärnvärden. Därför vill jag vara öppen med detta, säger Ola Serneke.

Ägare ser allvarligt på det inträffade

Efter avslöjandet har Seneke Groups aktie backat med över fyra procent under förmiddagen.

Investmentbolaget Svolder har länge varit en av de tyngsta ägarna i Serneke och är med 5,2 procent av aktierna fjärde största aktieägare.

– Det är dåligt omdöme att agera på det sätt som Ola Serneke gjort, en börs-vd ska inte argumentera för sin egen aktie på det sättet, säger Ulf Hedlundh, vd på Svolder.

Enligt Ulf Hedlundh är det en fråga för styrelsen att diskutera, och han konstaterar att Svolder på olika sätt fortsatt kommer att ha kontakter med styrelse, valberedning och Ola Serneke själv.

– Sedan är det en speciell situation där vd samtidigt är största ägare i företaget. Det ställer extra krav på ansvar och rollfördelningen mellan de olika bolagsorganen.

Ola Serneke kontrollerar 26 procent av kapitalet och 56 procent av rösterna, och är därmed i särklass största ägare i bolaget.

– Det är också ett väldigt konkret exempel som sätter fokus på sociala mediers trovärdighet, och vem som står bakom olika inlägg. Här finns långsiktigt en större debatt att ta.

Magnus Schmauch, Finansinspektionen, konstaterar att Finansinspektionen kommer att ta ställning till en vidare utredning..
Magnus Schmauch, Finansinspektionen, konstaterar att Finansinspektionen kommer att ta ställning till en vidare utredning.. Bild: Finansinspektionen/Anna Nildén

Experter har tidigare sagt till GP att myndigheter behöver utreda Sernekes inlägg. Magnus Schmauch är Finansinspektionens expert och rådgivare när det gäller marknadsmissbruk.

– Vi följer ju naturligtvis alltid den här typen av händelser väldigt noga och det vi måste ta ställning till nu, och det kan jag inte säga om vi har eller inte för det är för tidigt att säga, det är att vi måste gå in och fundera på om vi ska titta på alla de här meddelandena han har skrivit eller inte. Men det beslutet är vad jag vet ännu inte taget, säger han.

– Det man kan säga generellt är att vi har ett riskbaserat arbetssätt, vilket innebär att om det visar sig att det finns en händelse som kännetecknas av att det finns en hög risk för att någonting har hänt så brukar vi skaka fram de resurser som krävs för att åtminstone titta på det.

”Som vi konstaterat tidigare i vår kontakt gör en person som under falsk identitet går in på olika forum och sprider falsk information till investerare högst sannolikt sig skyldig till marknadsmissbruk. Likaså ska all så kallad insiderinformation från noterade företag, och personer i ledande ställning på dessa företag, distribueras på ett icke-diskriminerande sätt till hela marknaden samtidigt – alltså via ett pressmeddelande, inte nätforum eller sociala medier”, skriver David Augustsson, kommunikationschef på Stockholmsbörsen.

”Nasdaq följer informationsgivningen i alla bolag noterade på Stockholmsbörsen, och givetvis har vi också följt rapporteringen om Serneke i media. Med det sagt kan vi inte kommentera vilka eventuella åtgärder vi kommer att vidta i detta ärende.”

Journalisten som Serneke kritiserade: ”Varningssignal”

Ola Serneke har i ett flertal inlägg kritiserat journalisten Richard Bråse på Dagens industri.

– Som fenomen är det ju ganska intressant när företagsledare försöker snacka upp aktiekursen. Jag skulle säga att det är en väldigt stor varningssignal när företagsledare eller stora ägare vid börsbolag inte klarar av att hantera kritisk granskning eller att bli ifrågasatta. Det signalerar ju någon form av desperation i botten som brukar vara en ganska usel ingrediens när det kommer till aktier och bolagsbyggande, säger Richard Bråse till GP.

– Jag säger att finansjournalistik förmodligen aldrig har varit viktigare än vad den är nu. Och kan du inte hantera det så har du förmodligen någonting att dölja.

Han konstaterar också att det är fel väg att gå att försöka prata upp kursen på ett bolag.

–Då börjar du i fel ände. Du ska ju försöka generera en vinst i ditt bolag och då kommer aktien att gå upp. Att bara ha en aktie som går upp utan att du presterat någonting är helt fel. Om du drar parallellen till sportens värld så har man ju aldrig någonsin varit med om att se en fotbollsspelare som missat en straff snacka in bollen i mål i intervjun efter matchen. Det är ju inte så världen fungerar. Men på börsen kan man ju alltid få det att se ut som att man gjorde ett mål.

Kommunikationschefen: Ola Serneke ger inga intervjuer nu

Johan Live är kommunikationschef på Serneke Group. Han säger att Ola Serneke inte kommer att ge några intervjuer i nuläget.

– Han hänvisar till det uttalandet som han har gjort och kommenterar det inte ytterligare.

Vad föranleder detta i bolaget?

– Vi har haft en diskussion med Ola kring detta och han har nu kommenterat det på det sättet. Vi har skickat ut vårt pressmeddelande och bekräftat att det är så. Jag tycker att Olas uttalande där är ganska tydligt och talar för både hans och bolagets syn på det.

Styrelseordförande Jan Johansson har uttalat om att det här är allvarligt. Är det en bild som delas av resten av bolaget?

– Nej men alltså vi tar ju väldigt allvarligt på frågor som handlar om hur bolaget kommunicerar, och vi har alltid ambitionen att kommunicera på rätt sätt och enligt de lagar och regler som finns. Det ska givetvis vår personal och speciellt insynspersoner också göra.

Han har flera gånger skrivit i forumet att han inte är Ola Serneke. Rimmar det mera era regler om transparens?

– Jag kan inte kommentera de inlägg som Ola själv har formulerat.

Sernekes börskurs gick ned under morgonen. Hur ser ni på detta från ett aktieägarperspektiv?

– Jag kan inte kommentera börskursen. Den går upp och ned och ned och påverkas av olika saker, jag vill inte spekulera i vad det beror på.

Vi har pratat med flera experter som säger att det här kan behöva utredas av Finansinspektionen, Ekobrottsmyndigheten och börsens disciplinnämnd. Hur ser ni på det från bolagets sida?

– Vi är så klart behjälpliga om det skulle bli fallet. Vi har ännu inte haft någon kontakt med några myndigheter kring detta så jag kan inte kommentera det.

Ola Serneke vill inte kommentera kravet på hans avgång, enligt presschefen. Han har inte heller själv någon kommenterar.

– Jag kan inte kommentera deras åsikter kring det mer än att är ytterst en fråga för styrelsen.

GP har sökt Ola Serneke.

LÄS MER:Experter: ”Sernekeinläggen kan vara marknadsmanipulation”

ANNONS