Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Amalia fick besök av mystiska mårddjuret – vill hitta ägaren

Amalia Lundell från Herrljunga fick oväntat besök under torsdagen när ett vitfärgat mårddjur nosade omkring i trädgården. Nu vill hon hitta djurets ägare.
– Jag hörde den tjuta i natt, säger Amalia Lundell.

Det var vid lunchtid under torsdagen som Amalia Lundell, 24, först siktade det mystiska mårddjuret i sin pappas trädgård, i närheten av centrala Herrljunga.

Hon satt i ett digitalt möte vid tillfället.

– Så tittade jag ut genom fönstret och såg något stort vitt springa runt i trädgården. Jag fattade typ att det var en mink eller en iller, men det var så random för den var så vit, säger Amalia Lundell.

När hon gick ut på altanen för att ta en närmre titt märkte hon att mårddjuret inte verkade alls bekymrat av hennes närvaro.

– Jag tänkte först att den var vild, men den tittade upp på mig. Så gick jag fram till den och den nosade på mina fötter, säger hon.

Svårt att identifiera

Amalia Lundell tog bild på mårddjuret och filmade det medan det nosade runt nyfiket i trädgården. Men hon var osäker på om det rörde sig om en iller eller en mink.

AT har pratat med Leif Lithander, djurexpert på Göteborgs universitet, för att få hjälp med att identifiera djuret. Han får se Amalias bild, men uppgiften ska visa sig svår.

– Jaha, det är en vit rackare. Normalt ser om det är en mink eller iller på färgen på ögonringar och så. Jag ska undersöka det vidare, säger han och vill återkomma.

Amalia Lundell berättar att mårddjuret sprang runt bland olika grannar under torsdagseftermiddagen. Några matade den med kattmat.

– Då förstod vi att det inte var ett vilt djur. Den luktade på våra händer var nyfiken, säger hon och fortsätter:

– Vi upplevde som att den sökte någonting. För den verkar se lite dåligt, för det är en albinoiller med röda ögon. Det känns som att den söker efter sin ägare.

Experten lämnar besked

Nu hoppas Amalia Lundell och grannarna att djuret ska hitta hem till sin ägare. I natt gjorde den sig påmind igen för grannarna.

– Den tjöt, jag tror den var kall eller något. Jag gick ut och letade med hittade den inte, säger Amalia Lundell.

När Leif Lithander hör av sig till AT igen har han besked. Det rör sig sannolikt om en så kallad frett, menar han – en framavlad albinistisk illervariant.

– Jag kan inte säga med hundra procents säkerhet, men det är troligt att det är det. Det är ett tamdjur som kommit på avvägar på något sätt, säger han och fortsätter:

– Man har den ungefär som en katt. Det är inte troligt att den överlever länge i vilt tillstånd.

Märkligt möte

Mårddjuret siktades nära kyrkogården och Haraberget i Herrljunga. Amalia Lundell har fått veta i efterhand att den har setts till i Vretaområdet tidigare.

– Det här är något av det märkligaste jag har varit med om. Nu har jag lagt ut kattmat så hoppas vi att den kommer fram, så tänker vi att ser vi den så fångar vi in den.

LÄS OCKSÅ: Viltolyckorna ökar – så ska du agera

LÄS OCKSÅ: Tullens konstigaste fynd på Landvetter flygplats

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Alingsås Tidning i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.