Covid-utbrott i Herrljunga

Ett covid-utbrott har inträffat inom äldreomsorgen i Herrljunga. Fem brukare har smittats varav en har avlidit. Även personal är smittade. – Det känns så tråkigt när vi hållit smittan borta hela förra året, säger socialchef Sandra Säljö.

ANNONS
|

LÄS MER:Skyddsombudet om sextrakasserierna: ”Jag ser det inte alls som utagerat”

LÄS MER:JO utreder Herrljunga kommun

Herrljunga kommun beskriver själv det inträffade som ett ”fullständigt utbrott” på en Särskilt boende-avdelning i kommunen. Kommunen skriver att den nu gjort en hemställan om besöksförbud på alla kommunens boende. Hemställan om besöksförbud på alla kommunens boende har skickats till Länsstyrelsen för att därefter skickas till Folkhälsomyndigheten för prövning. Beslut väntas komma tidigt under nästa vecka.

I avvaktan på ett sådant eventuellt förbud uppmanas alla anhöriga att inte besöka kommunens särskilda boenden för att skydda våra äldre.

– Våra boenden har fått sin första vaccinationsdos vi skulle vilja att de får en möjlighet till dos nummer två innan de tar emot besök, säger socialchef Sandra Säljö.

ANNONS

Den drabbade avdelningen har haft fem brukare, samtliga har smittats varav en har avlidit. Även personal ska ha smittats. Smittspårning pågår.

Vet ni hur det här kan ha startat?

– Nej, det kan vara personal, det kan vara anhöriga. Det har börjat med någon, men vi vet inte.

Sandra Säljö säger till AT att det känns extra tufft att utbrottet kommer nu när vaccineringen äntligen är här.

– Det känns så tråkigt när vi hållit smittan borta hela förra året. Vi har inte haft smitta på boendena där vi hade förbud ett tag. Sen fick vi öppna upp igen, där hade man kanske haft en önskan att det inte blev så. Nu har vi ansökt om besöksförbud och vi borde få besked i början av nästa vecka, om de bifaller vår önskan, säger hon.

ANNONS