Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Genrebild. Bild: Jesper Malmsten
Genrebild. Bild: Jesper Malmsten

Djurägare i Herrljunga brast i djurhållning

Efter en djurskyddskontroll i början av året kräver nu Länsstyrelsen i Västra Götaland att en kvinna i Herrljunga kommun förbättrar sin djurhållning. Enligt Länsstyrelsen är en av bristerna att en del av djuren inte möjlighet att värma sig från vinterns kyla.

Kvinnan som bor i Herrljunga kommun har, enligt föreläggandet, både hundar, katter, hästar och olika typer av fjäderfän. När Länsstyrelsen besökte kvinnan i januari låg temperaturen på 3 minusgrader och flera av djuren vistades utomhus utan möjlighet att värma sig.

Enligt beslutet som kom sent i mars i år hade kvinnan en vecka på sig att åtgärda de brister som ligger till grund för beslutet. Bristerna handlar till stor del om att djuren inte har haft någon möjlighet att värma sig men även att miljön kunde utgöra en skaderisk för hundarna som vid besöket sprang lösa. Som en del av åtgärderna ska kvinnan se till att djuren har ett utrymme som minst är frostfritt, gärna 10 grader.

I ett yttrande till Länsstyrelsen skriver kvinnan att hon själv inte ser några brister i sin djurhållning och att hon motsäger sig de brister Länsstyrelsen nämner i föreläggandet. Myndigheten motiverar beslutet med att åtgärderna gäller grundläggande skötsel och att bristerna är en signal om otillräcklig kunskap.