Efter kraftiga ovädret – ny varning utfärdas

Efter måndagens kraftiga åskoväder utfärdar nu SMHI en ny varning för tisdagen. Översvämningar och elavbrott kan inte uteslutas när kraftiga åskskurar hotar från skyn.

ANNONS

Det var många som höjde på ögonbrynen under måndagen när himlen öppnade sig rejält över stora delar av tidningens bevakningsområde.

Som mest i området kring Storgöteborg uppmätte mätstationerna en regnnederbörd på cirka 20 millimeter från klockan 08 på måndagsmorgonen till samma tid under tisdagen.

– Det är en ansenlig mängd under ett och samma dygn. På västkusten brukar det kunna regna ungefär mellan 80 och 100 millimeter under hela augusti månad. Så 20 millimeter är ganska mycket, menar Max Schildt som är meteorolog på SMHI.

Hon ger en bakgrund till det häftiga regnovädret som svepte över oss under måndagen:

– Vi har den senaste tiden haft ett stabilt väderläge. Det har varit rätt torr luft och ganska varmt också. Det som har hänt den här veckan är att det fortsättningsvis har varit varmt i luften men fuktigare, säger meteorologen och fortsätter:

– Det finns mer fukt att göra regn av i atmosfären. Därför har värmeåskväder kunnat bildas, förklarar hon.

Stora skillnader

Statistiken över dygnets nederbörd varierar kraftigt mellan AT:s olika bevakningskommuner. Vid SMHI:s mätstation i Alingsås uppmättes 17,8 millimeter medan motsvarande mätstation i Herrljunga visade på 14,8. För samma period redovisar stationen i Vårgårda endast 0,6.

Varför så olika kan man fråga sig?

– Det brukar vara ganska stor lokal variation. En skur kan dra förbi en mätstation vidare till nästa, vilket gör att en station kan ha 20 millimeter och en har nästan ingen. Det kan gå fort, menar Max Schildt.

Lokalt kan dock flera platser i området ha fått mycket mer nederbörd, även om SMHI inte kunnat mäta det.

Tusentals blixtar

På sina håll gjorde sig sig åskan rejält hörd. Enligt SMHI kom det ungefär 25 blixtar per 100 kvadratmeter, vilket räknas som frekvent åska men inte så pass mycket att det räknas som intensivt åskoväder.

Enligt SMHI:s beräkningar kom det under måndagen åtminstone 5 000 blixtar.

– En del ser vi är extremt kraftiga nedslag, De är i fåtal, men mycket starka, säger Max Schildt.

Och mer kan det komma att bli. Under tisdagsförmiddagen gick nämligen expertmyndigheten ut med en gul varning för skyfallsliknande regn och kraftiga åskskurar.

Varningen gäller mellan klockan 14 och 23 under tisdagen och omfattar hela Västra Götaland, men även Västra Jönköpings län, norra Halland, södra Värmland samt sydöstra Örebro län.

På sina håll finns det risk för rejäla mängder regn; i Alingsås förväntas nederbörden bli dryga 21 millimeter och runt halva mängden i Vårgårda. Om vi ska tro prognosen kommer Herrljungaborna lindrigast undan, här förväntas det istället regna ungefär 4,8 millimeter.

Översvämningar, elavbrott och störningar i tågtrafiken på grund av blixtnedslag är några eventuella risker som kommer med ovädret.

– Det byggs upp en del bymoln mot eftermiddagen till och lokalt kan det ge ifrån sig skyfallsliknande regn, och en del åska, säger meteorologen.

LÄS MER:Så skyddar du huset och dina elektroniska prylar mot åskan

LÄS MER:Värmen kommer tillbaka – så här blir vädret i veckan i Alingsås, Vårgårda och Herrljunga

LÄS MER:Så här mycket regnade det i kommunerna under torsdagen – och så många blixtar slog ned

ANNONS