Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Trängregementet har synts i trafiken i veckan. Alexander Stånge är egentligen stabsassistent men fick anta trafiksysslor när regementets skapade en uppsamlingsplats på Vårgårda flygfält. Bild: Philip Mauritzson

En våreld på vägarna när Trängregementet övade skarpt i Remmene

Våren är tiden då det äntligen blir grönt i vår omgivning, och det har stämt extra väl i veckan.

Trängregementet i Skövde har genomfört dubbla övningar i AT:s utgivningsområde med en fordonsmarsch som anlände till Vårgårda flygfält i onsdags, för att sedan fortsätta till Remmene och skarpskytte där. Det handlar om slutövning för de värnpliktiga men övningen har också inkluderat yrkessoldater.

– Det här är en bataljon med två kompanier. Vi övar nu förflyttningar för 1:a trafik- och transportkompaniet, och det här är slutet av en förflyttning där vi samlar ihop fordonen och sorterar ut alla på sina kompanisamlingsplatser, berättar kapten Ingemar Persson när tidningen hälsar på i solgasset på flygfältet.

Logistikförbandet har för dagen cirka 80 fordon som transporterar allt från drivmedel, ammunition, mat och sjukvårdsmaterial, många ton med andra ord.

Efter ankomst till Vårgårda var det dags att tanka och ge sig av mot Remmene i Herrljunga. Bild: Philip Mauritzson

– Det har gått bra, några fordon har gått sönder men så är det alltid. I spelet har vi också tagit höjd för att en mekaniserad bataljon är med, summerar Ingemar Persson.

Han har varit i försvarets tjänst i 40 år och har därmed sett hur svensk militär förmåga förändrats genom åren.

– Jag tycker att vi är på väg uppåt igen, vi gör ett återtagande av vår förmåga.

Fordonen ställs upp i långa rader och vi språkar med Alexander Stånge, 20 år från Stockholm, som tänker ta anställning som stabsassistent vid regementet efter värnplikten.

– Det är varierande arbetsuppgifter. Sen gillar jag umgänget och gemenskapen vi har, säger han.

Närmare 300 soldater och befäl har deltagit i övningen. I Remmene träffar vi förvaltaren Thomas Lundgren som är övningsledare för skarpskjutningen, som inkluderar både finkalibrigt och pansarvärn. I övningen har logistikförbandet stött på fiender i form av ett simulerat pansarskytteförband. Även om Trängregementets huvudfunktion inte är väpnad strid, så gäller det att med vapen kunna lösgöra sig från ett hot.

Vilan är slut för sjukvårdskompaniet i skogarna runt Remmene skjutfält, och det är dags att göra sig redo för strid. Försvarmaktens övning "Våreld" fungerar som slutövning för de värnpliktiga. Bild: Philip Mauritzson

– På lördag morgon blir det tidig revelj. Då ska få kriga sig ut från tälten. Det blir ett abrupt uppvaknande och jag hoppas vi kan komma igång och skjuta vid 06.00, berättar Thomas Lundgren.

Längre in i skogen träffar vi en sjukvårdspluton som efter vila just fått order att göra sig klara för strid.

– Lite nervöst är det, säger gruppchef Jesper Simm, 20 år.

Även han ser en yrkesframtid inom Försvarsmakten.

– Ingen dag är den andra lik och man kan få vilka arbetsuppgifter som helst. Sen känns det också som en stabil arbetsgivare i coronatider.

Ett 80-tal fordon deltog i övningen. Bild: Philip Mauritzson