En workshop det sa klick om

Herrljunga kommun hade bjudit in till fotoworkshop i Stadsparken. Och visst sa det klick direkt. Mellan barnen och deras nya hobby.
– De flesta verkar väldigt intresserade, konstaterar porträttfotograf Angelica Lyckborg.

ANNONS
|

LÄS MER:Herrljunga bibliotek kör sommartävlingar för unga

Workshopen vände sig till barn och var initierad av kommunens kommunikatör Malin Bülling, som hade bjudit in lokala porträttfotografen Angelica Lyckborg som instruktör. Även Malin fanns på plats i Stadsparken under tisdagseftermiddagen för att ge en hjälpande hand och informera om bibliotekets fototävling som pågår nu under sommarlovet.

Det är första gången jag har en workshop för barn så jag visste inte vad jag skulle förvänta.

Både hon och Angelica är glatt överraskade över den stora uppslutningen när AT tittar förbi, sisådär tjugo minuter in i workshopen. Runt 15 barn står i en vid cirkel på gräsmattan och lyssnar på Angelicas tips.

– Det är första gången jag har en workshop för barn så jag visste inte vad jag skulle förvänta. Men jätteroligt att så många kom och de flesta verkar väldigt intresserade, tycker Angelica.

ANNONS

Det finns ganska mycket manuella inställningar i en mobiltelefon också, som man kan börja att experimentera med.

Merparten ser ut vara i tioårsåldern och har ingen egen systemkamera utan bara mobiltelefon med sig. Men det går lika bra, menar Angelica:

– Det går förvånansvärt bra att fota med mobilen. Det är klart att det inte går att göra allt som man kan göra med en systemkamera. Men det finns ganska mycket manuella inställningar i en mobiltelefon också, som man kan börja att experimentera med.

Angelica har märkt att fotointresset bland barn är mycket större idag än när hon själv växte upp, och gissar att man kan tacka just mobilkamerorna för det. De och antagligen också sociala medier.

Några av barnen här har lekt med löv och fått till riktigt häftiga bilder.

Att använda en reflexskärm för att få bättre ljussättning av porträttbilder är ett av de enkla knep som hon tipsar barnen om. Att jobba med kort skärpedjup och suddig bakgrund ett annat.

Och de unga deltagarna är inte sena att praktisera sin nya kunskaper. Snygga, spännande och experimentella bilder knäpps i olika hörn av parken: Malin och Angelica kikar i barnens mobiler, peppar och berömmer.

Ska man vinna en fototävling gäller det ju att tänka lite utanför boxen också.

– Vatten är ett tema i fototävlingen och där kan man jobba med saker som reflekteras i vattenpölar eller vatten i rörelse, föreslår Angelica. Ett annat tema är grönt. Några av barnen här har lekt med löv och fått till riktigt häftiga bilder.

LÄS MER:Åsa bjuder in till bokfika för barn

LÄS MER:Lenas Barbiedockor fryser inte

ANNONS