Tomas Rislund målar både konkreta och mer abstrakta motiv. Ibland ryms bägge i samma målning.
Tomas Rislund målar både konkreta och mer abstrakta motiv. Ibland ryms bägge i samma målning. Bild: Jenny Schagerlind

Experimentell konst skapad med hjärtats lust

Som tioåring vann han en teckningstävling och fick stoltsera med sin bild på telefonkatalogens omslag. Redan då identifierade sig Tomas Rislund som konstnär. Den här veckan kan Herrljungaborna se hans experimentella och egensinniga målningar i konsthallen.

ANNONS

Trots många utställningar genom åren har Falköpingsbon Tomas Rislund – eller Van Arty som hans artistnamn är – aldrig ställt ut i just Herrljunga förut.

– Jag har inga förväntningar alls, säger han. Jag är bara väldigt nöjd med hur bra ordnat det är här, en fin lokal och snälla människor som har hjälpt till.

"Lättsmält konst för bred publik"

Tomas Rislund är mångsysslare som bara delvis lever på konsten.

Utställningen i Herrljunga konsthall pågår till och med söndag, men en hel del tog chansen att se Tomas akrylmålningar redan under lördagens vernissage. Och han möttes av en positiv nyfikenhet.

– Jag har fått höra att det är lättsmält konst för en bred publik men jag har också fått massa frågor. Om hur det går till när jag skapar mina målningar.

ANNONS

Leker och experimenterar

Svaret är inte entydigt. Ibland har Tomas Rislund en tanke med sitt verk redan från början, andra gånger leker och experimenterar han fram motivet. Som då oftast är mer abstrakt än konkret.

Han tycker själv att den experimentella konsten är mest lustfylld.

– Det blir roligare för en själv än om man liksom har en uppgift framför sig. Det kan också bli dåligt och man får börja om, men när det blir bra, då är det roligt!

LÄS MER:Gunilla återvinner sin egen konst

LÄS MER:Herrljunga kulturskola invigd – men framtiden osäker

ANNONS