Fika och vandra - en populär kombination i Od

Coronapandemin har fått den svenska vandringsturismen att öka. Det märker man på bokcaféet i Od, där många av gästerna både vandrar och cyklar i trakten.
– Vi har börjat sälja picknickpaket den här sommaren, berättar Gerd Ljungqvist Persson.

ANNONS
|

LÄS MER:Skogen är en lyx för Martin

Det är lördag eftermiddag och värmen har äntligen återvänt. Runt fikaborden i gröngräset, på lagom coronaavstånd från varandra, sitter dagens gäster och njuter.

Dörren till Crea Diem Bokcafé står på vid gavel, bredvid en skylt som påminner om att hålla avstånd där inne. Bakom disken har personalen fullt upp med att lägga upp fikabröd på fat och ta betalt.

Sett ökat intresse i flera år

Utanför står några cyklar som man kan hyra om man känner för att ta sig en tur i trakten och inte har med sig egen cykel. Gerd Ljungqvist Persson, som driver caféet, har märkt av det ökade intresset för friluftsliv.

ANNONS

– Ja, det har jag absolut. Fler vandrar, fler cyklar och fler är ute överhuvudtaget, menar hon. Jag tycker att intresset har ökat i flera år, men i år har det ju märkts ännu tydligare.

Alla musik- och kulturevenemang som skulle ha arrangerats på bokcaféet i år är inställda på grund av corona.

Istället har Gerd hakat på friluftstrenden. Dels genom att erbjuda kartor över traktens vandrings- och cykelleder, dels genom att sälja olika fikapaket.

Picknick i naturen – eller hemma

– Cykelpaketen har vi faktiskt haft tidigare. Då äter man här först och sedan får man med sig fika på cykelturen. I år lanserade vi picknickpaket också, i tre olika varianter.

Paketen består av en kasse med picknickmat – man kan välja mellan allt från bara fikabröd till en matigare variant där sallad ingår.

Jag antar att försäljningen av picknickpaket är ganska väderberoende?

– Både ja och nej. Man kanske inte ger sig ut och vandrar om det ösregnar. Men man kan ju ha picknick hemma också, bjuda hem vänner till exempel, föreslår Gerd.

I Herrljunga kommun finns flera vandringsleder av olika längd, men man behöver ju inte välja en av dem. Det går lika bra att göra upp en egen rutt om man vill promenera i naturen, påpekar Gerd.

Favoritstopp under cykelturerna

Vid ett av borden sitter Patrik Ahlqvist, cyklist från Borås, som upptäckte bokcaféet just tack vare cyklingen.

– Vi gör ofta långturer på lördagarna och det här är ett ställe vi återkommer till flera gånger per år. Det är mysigt och enkelt här, tycker Patrik.

Just idag har han sällskap av Hanna Johansson och sina föräldrar Bertil och Ros-Marie Ahlqvist, som alla tre gästar bokcaféet för första gången.

– Jättefint är det här och gott fika! Skönt att man kan sitta ute i dessa tider och att de satt borden långt ifrån varandra. Det uppskattar jag som är så rädd för att få corona, säger Ros-Marie.

LÄS MER:"Det är fullständig avkoppling"

LÄS MER:Fjällastigen hyllades i strålande väder

ANNONS