Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marie Eriksdotter är ny bibliotekschef på Herrljunga Bibliotek. ”Tjänsten som jag har fått är en strategisk roll där man ska jobba med utvecklingsfrågor. Det var det som lockade mig.” Bild: Jenny Schagerlind
Marie Eriksdotter är ny bibliotekschef på Herrljunga Bibliotek. ”Tjänsten som jag har fått är en strategisk roll där man ska jobba med utvecklingsfrågor. Det var det som lockade mig.” Bild: Jenny Schagerlind

Från pizzeria till fängelse – en bibliotekschef med brokig bakgrund

Herrljungas nya bibliotekschef kan tacka sin farmor för att hon upptäckte böckernas magiska värld. Men det var inte självklart att hon skulle hamna på ett bibliotek. Marie Eriksdotter började som pizzeriaägare för att så småningom låna ut böcker i ett fängelse.
– På ett sätt var det väldigt fint men också väldigt tungt, säger hon.

Det var i våras som Eva-Lena Liljedahl gick i pension och lämnade över tjänsten som bibliotekschef i Herrljunga till 50-åriga Marie Eriksdotter. När AT träffar Marie har hon börjat lära känna sina nya kollegor och hunnit bli lite varm i kläderna.

–Det är ett fint och traditionellt bibliotek och ett vackert hus. En proffsig personalgrupp också, tycker Marie. Bibliotekens roll är att vara i rörelse, att röra sig i takt med tiden och det gör man ju här. Jag trivs verkligen och är glad över att vara här.

Det är en fin liten stad med nära till beslutsfattarna och kommunhuset.

För Vänersborgsbon Marie Eriksdotter är inte bara Herrljunga bibliotek en ny arbetsplats, hela kommunen är en ny bekantskap.

– Det är en fin liten stad med nära till beslutsfattarna och kommunhuset. Tjänsten som jag har fått är en strategisk roll där man ska jobba med utvecklingsfrågor. Det var det som lockade mig.

Marie har jobbat på flera olika bibliotek innan hon hamnade i Herrljunga och intresset för böcker och litteratur väcktes tidigt i livet.

– Jag hade en farmor som läste mycket och lyssnade på talböcker, berättar hon. Det var kassetter på den tiden. Sedan bad hon hemtjänsten gå och köpa de böckerna till mig. Så jag började läsa romaner ganska tidigt.

Jag kan läsa allt från poesi till en deckare av Ninni Schulman. Det viktigaste är att man kan njuta av språket...

Redan som ung bokslukare var Marie en allätare och plöjde allt från Maria Gripe till Stephen King.

– Det var mest manliga författare, det kan jag tänka på nu i efterhand. Idag läser jag nästan bara kvinnliga författare.

Varför?

– Jag vet inte riktigt, men det handlar nog om igenkänning.

Du har fortfarande bred smak?

– Ja, jag kan läsa allt från poesi till en deckare av Ninni Schulman. Det viktigaste är att man kan njuta av språket, det måste finnas något där.

Vad ger läsningen dig idag som vuxen?

– Olika saker. Allt från en inblick i en annan verklighet till avkoppling, beroende på vilken bok det är. Jag kan njuta bara av en författares hantverk.

Kärleken till böcker väcktes tidigt i Maries liv. Läsandet ger henne både njutning och en inblick i en annan verklighet. Bild: Jenny Schagerlind
Kärleken till böcker väcktes tidigt i Maries liv. Läsandet ger henne både njutning och en inblick i en annan verklighet. Bild: Jenny Schagerlind

I tjugoårsåldern kom de första tankarna på att utbilda sig till bibliotekarie men istället blev det några år i restaurangbranschen. Under 90-talet drev Marie och pappan till hennes barn pizzeria i Göteborg. Efter ett tag pluggade Marie vidare och när hon till slut kom in i biblioteksvärlden kände hon att hon hade hamnat rätt.

Det är en erfarenhet som jag är väldigt glad att jag har. Jag kunde vara ensam med femton vältränade män i ett rum mindre än det här.

I hemstaden Vänersborg fick hon en bibliotekarietjänst som innebar en halv dag per vecka i ett fängelse. Som Marie påpekar har kriminalvården ett uppdrag att jobba med kultur och även fångar ska ha tillgång till böcker.

– Det är en erfarenhet som jag är väldigt glad att jag har. Jag kunde vara ensam med femton vältränade män i ett rum mindre än det här. Egentligen skulle ingen vara ensam med fångarna, så man missade ju i säkerhetsrutinerna och ingen tänkte på det.

Kände du dig någonsin rädd eller hotad?

– Nej, aldrig. Ibland var man lika mycket kurator som bibliotekarie. Vi kunde sitta såhär som du och jag sitter nu och prata. De öppnade sig och berättade om sina liv och sin ångest. På ett sätt var det väldigt fint, men också väldigt tungt.

De fick komma till biblioteket när de ville och sitta och prata med någon av oss i personalen om en bok som de hade läst.

Bland Maries meriter finns också en chefstjänst på Kronan i Trollhättan, som under hennes tid där blev utsedd till Årets bibliotek i Sverige. Hon berättar hur de målmedvetet jobbade med att nå olika samhällsgrupper. Bland annat öppnade man språkcafé för invandrare och drog igång en valskola inför riksdagsvalet 2018.

Man satsade också på en bokklubb för barn mellan 7 och 12 år.

– De fick komma till biblioteket när de ville och sitta och prata med någon av oss i personalen om en bok som de hade läst. För många barn som kommit nyligen till Sverige blev det både en träning i att hitta rätt ord och i att analysera texter.

Exakt hur Herrljunga bibliotek ska utvecklas i framtiden har Marie svårt att säga just nu, men hon räknar med att idéerna blir klarare med tiden. Hon konstaterar att det är speciellt att komma ny till ett bibliotek mitt under pandemin.

– Jag ser fram emot att vi kan öppna upp ordentligt och att jag får se det här bibliotekets sanna jag.

LÄS MER: Herrljunga bibliotek kör sommartävlingar för unga

LÄS MER: En titt i backspegeln med konstnären Jan Hansson

Marie Eriksdotter

Ålder: 50 år.

Familj: Två vuxna barn; sonen Emil, 26 och dottern Kim, 22. Och så hunden Enzo, döpt efter en av karaktärerna i romansviten Neapelkvartetten.

Bor: I Vänersborg, där Marie även är uppvuxen.

Fritidsintressen: Läsa böcker och gå på konserter och bio.

Aktuell som: Ny bibliotekschef i Herrljunga.

Maries tre lästips för hängmattan i sommar:

Neapelkvartetten – romansvit om fyra böcker av Elena Ferrante.

Legenden om Sally Jones – av Jakob Wegelius, äventyrsbok för barn som funkar även för vuxna och har flera uppföljare.

Modersmål – diktsamling av Mona Monasar.