Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Fredrik Axelsson har saknat den dagliga verksamheten, som har hållit stängt i Herrljunga över vintern. Nu när han väldigt glad över att få gå till jobbet igen. Bild: Jenny Schagerlind
Fredrik Axelsson har saknat den dagliga verksamheten, som har hållit stängt i Herrljunga över vintern. Nu när han väldigt glad över att få gå till jobbet igen. Bild: Jenny Schagerlind

Glädje när dagliga verksamheten öppnar igen: ”Underbart!”

På måndag öppnar den dagliga verksamheten i Herrljunga igen efter att ha hållit stängt i två månader. Fredrik Axelsson är en av många som är glada just nu.
– Underbart! Han är verkligen i behov av att få komma ut, jublar Fredriks pappa Hans-Erik.

LÄS MER: Fredrik saknar sitt jobb – och längtar efter rutiner

Sedan den 23 december har den dagliga verksamheten i Herrljunga kommun hållit stängt med hänvisning till coronapandemin. Ett kritiserat beslut, både av FUB, anhöriga och deltagarna själva.

Nu meddelar kommunen att man öppnar igen, och anledningen är just att deltagarna mår dåligt av att inte ha sysselsättning.

– Vi har kontinuerliga samtal med de enskilda och har genom det fått kännedom om att de saknar sin dagliga sysselsättning och att flera mår sämre utan den, säger socialchef Sandra Säljö till AT.

Deltagarna har mått jättedåligt av stängningen, och gjort det från dag ett.

Verksamheten kör igång i begränsad omfattning och med flera försiktighetsåtgärder. Personalen kommer att använda visir och även deltagarna kommer att ha tillgång till handsprit, munskydd och visir.

Rätt beslut av kommunen, tycker Kjell Nyvaller på FUB.

– Jättebra att man öppnar lite försiktigt. Deltagarna har mått jättedåligt av stängningen, och gjort det från dag ett. Det är inte alla som förstår det här med corona och smittorisken. Nu har i alla fall många av dem fått sin första vaccindos och har ett visst skydd, påpekar Kjell.

Han har blivit väldigt glad. Och jag tycker att det är kul för Fredriks skull att det kommer igång igen.

Fredrik Axelsson, som AT träffade för en månad sedan hemma i Grude, är en av de berörda. Både han själv och hans föräldrar har haft en tuff vinter på grund av stängningen. Fredrik har längtat efter rutiner och inte mått psykiskt bra av att bara sitta hemma på dagarna.

Hur har han reagerat på beskedet att den dagliga verksamheten öppnar igen?

– Han har blivit väldigt glad, säger pappa Hans-Erik Axelsson. Och jag tycker att det är kul för Fredriks skull att det kommer igång igen.

Inte oroliga för corona?

– Nej, det kan vi inte vara. Faran finns ju hela tiden och det gör den för alla människor.

.Det känns bra att dagcentret öppnar igen, jag får något att göra, fast jag hade hoppats att det skulle vara på fulltid.

Fredrik Gillberg tillhör också de som har längtat efter sitt jobb. Och nu får han i alla fall sysselsättning tre dagar i veckan.

– Det känns bra att dagcentret öppnar igen, jag får något att göra, fast jag hade hoppats att det skulle vara på fulltid, säger han till AT.

Berit Magnusson, vars son Herman har daglig verksamhet, är också glad över öppningen.

– Det har egentligen gått bra att ha honom hemma. Han pratar inte så mycket, men nu sista veckan har jag märkt att han frågar efter jobbet på sitt sätt. Jag tror även han har behov av den där kontinuiteten, säger hon.

LÄS MER: Ensam vardag när daglig verksamhet stänger