Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Philip Mauritzson
Bild: Philip Mauritzson

Hemtjänstpersonal jobbade med corona

En vikarie i hemtjänsten i Herrljunga som testats positiv för corona ska ha arbetat förra helgen i väntan på provsvar och träffat 30 kollegor och upp till 20 brukare. – Jag är mållös, säger Berith Källerklint, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

LÄS MER: Landshövdingen kom med coronafrågor

Herrljunga kommun skriver på sin hemsida att smittspårning och screening för covid-19 pågår sedan det stått klart att en smittad person arbetat inom hemtjänsten den gångna helgen.

– Det handlar om en person som tog ett prov i slutet av förra veckan, och som fick ett positivt svar för covid-19 i på tisdagen, säger Berith Källerklint, medicinskt ansvarig sjuksköterska på kommunens hemsida.

– Under mellantiden arbetade personen, som är vikarie inom hemtjänsten, den gångna helgen, trots besked från vårdcentralen om att vara hemma tills provsvar kommit.

AT har nu pratat med Berith Källerklint som konstaterar att kommunen inte fått någon vettig förklaring från vikarien.

– Nej, det har vi inte fått.

Hur ser du på det inträffade?

– Jag är mållös. Hade det här skett i mars hade man kanske inte tagit till sig all information, men nu kan man inte slå på tv:n eller datorn utan att mötas av information om corona. Och arbetar man inom vård- och omsorg är man väl extra nyfiken? Det är nonchalant mot vårdtagare, anhöriga och medarbetare, säger hon.

Personen har varit i kontakt med cirka 30 kollegor och mellan 15 till 20 vårdtagare i Herrljunga tätort.

– Så fort vi fick klart för oss vad som hänt, så har personen tagits ur tjänst, och vi har påbörjat provtagning av de aktuella grupperna, säger Berith Källerklint. Vi har under onsdagen tagit prover på större delen av personalgruppen, och tagit kontakt med de som befinner sig på annan ort, så att de kan uppsöka vårdcentral där.

Berörda brukare kommer att kontaktas snarast. Resultat av de prover som nu tas förväntas bli klara i början av nästa vecka. Den smittade personen arbetar inte längre för Herrljunga kommun.

– Nu håller vi alla tummarna. Vi använder ju visir, så vi hoppas att det inte spridits.

Hur ser nu på kommunens rutiner?

– Självklart måste vi titta på våra rutiner. Vi får vända på varje sten och diskutera med personalen, både tillsvidareanställda och timanställda, säger Berith Källerklint.

LÄS MER: Första coronafallet på Kullingshemmet