Det är nu klart att Herbo höjer hyrorna med 2,5 procent.
Det är nu klart att Herbo höjer hyrorna med 2,5 procent. Bild: Philip Mauritzson

Herbo backade rejält i hyresförhandlingarna

Nu är det klart med nya hyror för Herbos hyresgäster i Herrljunga. Förhandlingen är avslutad och hyreshöjningen landade till slut på på 2,5 procent – nästan en halvering av Herbos ursprungliga krav.

ANNONS

LÄS MER:Chockbud från Herbo i hyresförhandlingarna

Det kommunala bostadsbolaget i Herrljunga gick in i förhandlingen med ett av regionens högsta höjningskrav; 4,58 procent. Orimligt ansåg Hyresgästföreningen, som alltså har förhandlat klart med Herbo nu.

"Stod långt ifrån varandra"

Parterna har enats kring en höjning på 2,5 procent.

För en genomsnittlig tvårummare på 60 kvadratmeter innebär det att hyran höjs med ungefär 101 kronor.

– Vid början av förhandlingen stod vi långt ifrån varandra. Herrljunga Bostäder ville se en rejäl höjning för att kunna satsa på underhåll och åtgärder för att öka tryggheten i bostadsområdena. Nivån på uppgörelsen ger bolaget förutsättningar att genomföra sina planer trots att hyresgästerna får en betydligt lägre hyreshöjning, anser Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONS

"Blev en medelväg"

Herbos vd Christer Johansson har svårt att dölja att han är besviken.

– Det är ju en förhandling. Vi gick ut med ett högre bud, och det här blev en medelväg. Det är klart att vi hade önskat en högre höjning med tanke på det underhåll som väntar. Nu tvingas vi prioritera ner en del saker, säger han till AT.

"Hade velat forcera mer"

I flera av Herbos fastigheter är det behov av stambyten och stamrenoveringar.

– Vi förbereder för stambyten just nu i en fastighet i centrala Herrljunga. Vi hade velat forcera mer med stambyten och stamrenoveringar, men det kan vi inte göra nu när höjningen blev såpass låg, menar Christer Johansson.

LÄS MER:Felparkeringar dyrt för kommunen

LÄS MER:Så mycket vill Alingsåshem höja hyran

ANNONS