Herrljungas hemtjänst är belastad delvis på grund av corona, och behov av fler platser för särskilt boende finns redan. Därför öppnar nu kommunen sju tillfälliga platser på Hagen 2.
Herrljungas hemtjänst är belastad delvis på grund av corona, och behov av fler platser för särskilt boende finns redan. Därför öppnar nu kommunen sju tillfälliga platser på Hagen 2. Bild: Per Anger

Herrljunga öppnar tillfälliga äldreboendeplatser

Herrljunga kommun har beslutat att öppna upp sju tillfälliga platser för särskilt boende på Hagen 2, Gäsenegården. – Läget börjar bli ansträngt, men vi klarar verksamheten, säger kommundirektör Ior Berglund.

ANNONS

LÄS MER:Inspelade lektioner lösning på Kunskapskällan

I väntan på att äldreboende Hagen kan byggas ut, det beräknas bli färdigt 2022, så väljer kommunen nu att öppna upp sju tillfälliga särskilt boendeplatser på Hagen 2. Beslutet är fattat dels för att möta behovet, dels på grund av situationen med corona.

– Hemtjänsten är belastad just nu, konstaterar Ior Berglund.

Herrljunga kommundirektör Ior Berglund
Herrljunga kommundirektör Ior Berglund

Kommunen förbereder sig nu för ett värre läge inom både omsorgen och skolan.

– Vi tittar på vilka kompetenser vi har inom vårdyrken, om vi måste göra omdisponeringar av personal. Just nu funkar allt, men man vet inte hur läget är imorgon. Vi förbereder också för en stängning av skolan, och tittar på möjligheterna att bedriva undervisning på distans. Samtidigt som vi förstår att en stängning skulle bli en enorm samhällsstörning. Det är få som inte är samhällsviktiga nu. Att jobba på Ica och köra buss är också samhällsviktigt.

ANNONS

Hur är personalsituationen i kommunen?

– Läget börjar bli ansträngt, men vi klarar verksamheten. Vi har duktig personal som tar ansvar. De stannar hemma om behov finns men återkommer i tjänst efter att ha varit symptomfria i 48 timmar. Sen inser man hur viktiga alla är, oavsett vad man jobbar med.

Ior Berglund hoppas att civilsamhället nu tar sitt ansvar.

– Goda grannar hjälper varandra. Då kan den offentliga sektorn hjälpa dem som har störst behov.

LÄS MER:Orosmolnen hopar sig över de lokala butikerna

ANNONS