Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Både Fokus Herrljunga och Företagarna ställer sig positiva till kommunens åtgärder för att hjälpa det lokala näringslivet – men frågan är om det är tillräckligt. Bild: Stefan Samuelsson

Herrljunga kommun sträcker också ut handen – men är det redan för sent?

Herrljunga kommun gör precis som Vårgårda; erbjuder anstånd med fakturor och möjlighet att pausa tillsynsprocessen för lokala företag. En fin gest i dessa coronatider, tycker Företagarnas ordförande Christian Palmén:
– För en del kan det nog vara skönt bara att veta att kommunen sträcker ut en hand. För det här är ju ett psykiskt lidande också, inte bara ett ekonomiskt.

LÄS MER: Vårgårdabutiker går på knäna - kommunen rycker in

Som ägare till ICA Nära i Ljung är Christian Palmén i en bransch som åtminstone hittills inte har drabbats av coronautbrottet. Men han tror att många andra lokala företagare kommer att utnyttja erbjudandena.

– Ja, det tror jag. Det här blir eldprovet, nu gäller det att visa att vi kan hjälpa och stötta varandra och inte se varandra som konkurrenter, säger han.

Christian Palmén är samtidigt öppen med att han tror att det redan är kört för en del av företagarna i Herrljunga, oavsett vilken hjälp som nu erbjuds.

– En del kommer att gå i konkurs, det är jag helt säker på. Det behövs inte många dagar till...

Dragit ner på öppettider

Kommunens näringslivschef Carl-Olov Holmström tycker att det är jättesvårt att säga hur många företagare som kommer att begära anstånd med fakturor eller att få pausa tillsynsprocessen.

Det var som om en propp drogs ur. Det är ju mycket färre kunder än vanligt, och en del butiker har valt att agera därefter.

Men han konstaterar precis som Christian Palmén att många, särskilt inom detaljhandeln och restaurangbranschen i Herrljunga, har det jättetufft just nu. Redan för två veckor sedan märktes coronaeffekten på Storgatan, menar Carl-Olov.

– Det var som om en propp drogs ur. Det är ju mycket färre kunder än vanligt, och en del butiker har valt att agera därefter. Några har dragit ner på öppettiderna, andra erbjuder nya tjänster. Till exempel att man kan komma och hämta varor utanför butiken.

Jag är rädd att det kommer permitteringar redan nu i veckan.

Väntar sig permitteringar

Carl-Olov Holmström räknar med en andravåg nu, som kommer att slå mot tillverkningsföretagen i kommunen.

– Det finns en oro där och den delar jag. Jag är rädd att det kommer permitteringar redan nu i veckan.

Vad kan du och Fokus Herrljunga göra för att stötta de lokala företagen?

– Att nätverka och prata med varandra är en sak vi kan göra, säger Carl-Olov och berättar om den inplanerade videokonferensen.

Nätverksträff på webben

Ja, för första gången provade man under måndagseftermiddagen att hålla den sedvanliga nätverksträffen för kommunens företagare via appen Zoom.

– Det är för att alla ska våga delta. Det här med information är oerhört viktigt. Och en del tar till sig det lättare så här än om man skickar ut en massa dokument.

LÄS MER: Herrljunga tar bort självservering i skolrestaurangerna