Herrljungabon Christer fick tillfälligt ställa sin husvagn på ex-sambons tomt. Nu hävdar socialförvaltningen att de lever i ett äktenskapsliknande förhållande och har dragit in alla Christers bidrag. (Husvagnen på bilden har inget med artikeln att göra.)
Herrljungabon Christer fick tillfälligt ställa sin husvagn på ex-sambons tomt. Nu hävdar socialförvaltningen att de lever i ett äktenskapsliknande förhållande och har dragit in alla Christers bidrag. (Husvagnen på bilden har inget med artikeln att göra.) Bild: Staffan Florén Sandberg

Herrljungabo JO-anmäler socialförvaltningen: ”Kan inte ens köpa mat till mig själv”

Efter 17 år med försörjningsstöd står Herrljungabon Christer plötsligt helt utan inkomst. Anledningen? Socialförvaltningen hävdar att han är sambo med sitt ex för att han har sin husvagn på hennes tomt.
– Varför sparkar de på en som redan ligger, undrar Christer som nu har JO-anmält sina handläggare.

ANNONS

Christer, som egentligen heter något annat, kontaktade AT redan i början av sommaren. Han var då upprörd över att umgängesstödet från socialförvaltningen hade bantats med en tusenlapp i månaden, trots att hans tonårsdotter fortfarande är hos honom lika mycket som tidigare.

Dottern bor hos sin mamma, Christers ex-sambo, som vi kan kalla för Kerstin, men är mycket hos sin pappa på dagarna då Kerstin jobbar. Och på pappret har de delad vårdnad.

När AT nu ringer upp Christer för ett Facetime-samtal från hans husvagn är det en mycket trött och desillusionerad man som försöker förklara de senaste turerna i hans kontakter med socialförvaltningen i Herrljunga.

ANNONS

Nu är det som att min kropp bara har lagt ner. Jag tror att jag skulle kunna sova en månad i sträck.

Psykisk ohälsa i kombination med artros och kronisk bronkit har gjort att han varit oförmögen att jobba i många år. 2004 blev han utförsäkrad och har sedan dess haft försörjningsstöd.

– Nu är det som att min kropp bara har lagt ner. Jag tror att jag skulle kunna sova en månad i sträck. Jag har aldrig varit med om en så påträngande trötthet förut.

Bredvid Christer i husvagnen sitter Kerstin som också är upprörd över att han nu har fått sitt försörjningsstöd indraget och att man påstår att de lever ett äktenskapsliknande förhållande. Det trots att de separerade redan 2007 och inte har varit ett par sedan dess.

Det är precis så att det går runt med nöd och näppe. Hade jag kunnat hjälpa Christer ekonomiskt så hade jag gjort det.

– Varför vill de stjälpa sjuka människor, undrar Kerstin.

– Jag jobbar själv bara 80 procent. Det är precis så att det går runt med nöd och näppe. Hade jag kunnat hjälpa Christer ekonomiskt så hade jag gjort det.

Christer har bott i husvagn de senaste fyra åren, och både han och Kerstin försäkrar att han inte sover någon annanstans.

– Helt plötsligt är jag sambo med någon som jag inte har varit sambo med på 14-15 år, utbrister Christer.

Att hans husvagn tillfälligt står på Kerstins tomt beror enligt Christer på att det har blivit ett slukhål på uppställningsplatsen där han brukar bo.

– Jag mellanlandar bara här tills jag har hittat ett annat ställe att ha husvagnen på.

Jag har själv valt att bo i husvagn och trivs i skogen.

Handläggare från socialförvaltningen har varit på besök och ifrågasatt om det överhuvudtaget går att bo i en husvagn som Christers. Vagnen har dömts ut som obeboelig under vinterhalvåret. Något han har svårt att förstå.

– Jag har själv valt att bo i husvagn och trivs i skogen. Det här är en norsk vagn, den bästa vagn som någonsin tillverkats för vinterklimat.

I sitt beslut om att dra in försörjningsstödet hänvisar socialförvaltningen också till att Christer äger bilar som han kan sälja. Så är det inte alls, menar Christer.

– Det handlar om två skrotbilar. Den ena har jag plockat reservdelar ifrån. Den andra har jag fått låna av en bekant, men nu är det körförbud på den.

Jag har panik över min ekonomiska situation. Jag kan inte ens köpa mat till mig själv längre.

Efter beslutet att dra in både hans försörjningsstöd och hyresbidrag har Christer gjort en JO-anmälan mot sina handläggare och mot den ansvarige enhetschefen på socialförvaltningen i Herrljunga, Jeanette Sjögren.

Vad hoppas du att din anmälan ska leda till?

– Att de rensar upp på det där kontoret en gång för alla så att reglerna efterlevs och så att de beter sig som de borde mot bidragstagare.

Christer står för tillfället helt utan inkomst och vet inte hur han ska klara vardagen, än mindre kunna ta hand om sin dotter.

– Jag har panik över min ekonomiska situation. Jag kan inte ens köpa mat till mig själv längre. Förr hade jag väl gått ut i skogen och plockat svamp och dragit upp en fisk, men jag har inte den kapaciteten längre.

Jeanette Sjögren vill inte uttala sig i det enskilda ärendet, men säger att alla har rätt att överklaga beslut man inte är nöjd med till förvaltningsrätten.

– Fram tills en sådan bedömning är gjord står vi fast i vårt beslut. Även justitieombudsmannen kan granska oss och vi välkomnar alltid en granskning när man är missnöjd med vår myndighetsutövning. Vi ser det som en viktig del i vårt kontinuerliga kvalitets- och utvecklingsarbete.

LÄS MER:Här kan Herrljunga få plats för husbilar

LÄS MER:Lyckan i Herrljunga byggs i trä

ANNONS