Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lämpligt eller inte att sommarjobba på ett äldreboende? Den frågan ställer sig just nu arbetsmarknadsavdelningen i Herrljunga.  Bild: Stefan Bennhage
Lämpligt eller inte att sommarjobba på ett äldreboende? Den frågan ställer sig just nu arbetsmarknadsavdelningen i Herrljunga. Bild: Stefan Bennhage

Herrljungaungdomar erbjudna sommarjobb på äldreboenden

I Herrljunga har flera ungdomar blivit erbjudna ett kommunalt sommarjobb inom äldreomsorgen. Det trots smittorisk och besöksförbud på äldreboendena.
– Diskussioner pågår men inget beslut är taget om vi ska hitta andra platser, säger arbetsmarknadssamordnare Johanna Larsson.

LÄS MER: Regeringens beslut - besöksförbud på alla äldreboenden

LÄS MER: Besöksförbudet på äldreboenden utökas

Herrljunga kommun erbjuder i år 31 feriejobb, som lottats ut bland det 70-tal ungdomar som sökt. Jobben finns uteslutande inom den kommunala verksamheten; bildningsförvaltningen, tekniska förvaltningen och socialförvaltningen.

Johanna Larsson medger för AT att flera av ungdomarna redan har blivit erbjudna ett jobb inom äldreomsorgen. Hon säger att det är det rådande besöksförbudet på äldreboendena som har fått arbetsmarknadsavdelningen att nu bli tveksamma.

Har mejlat förskolorna

– Diskussioner pågår men inget beslut är taget om vi ska hitta andra platser.

Hur ska ni i så fall lösa det?

– Vi har mejlat förskolorna för att se om vi kan hitta fler platser där.

Ni har inget samarbete alls med det lokala näringslivet?

– Nej, det har vi inte. Det är den kommunala verksamheten som gäller, men jag tror inte att det ska bli några problem att hitta andra platser där.

Två lediga platser

De kommunala sommarjobben omfattar 60 timmar uppdelade på två eller tre veckor. Och ungdomarna kommer att tjäna 77 kronor i timmen.

Tre ungdomar har nappat på möjligheten att vara så kallad ferieentreprenör. Det innebär att man får en veckas utbildning efter skolavslutningen för att sedan driva ett eget företag under fyra sommarlovsveckor.

Birgitta Saunders, som har hand om ferieentreprenörerna, berättar att det fortfarande finns två lediga platser kvar. Hon uppmanar alla 16- och 17-åringar som är intresserade att söka så snart som möjligt.

LÄS MER: Annorlunda sommarjobb i Vårgårda

LÄS MER: "Det är ju för att skydda de äldre"