Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Philip Mauritzson
Bild: Philip Mauritzson

Ingen coronasmitta på äldreboenden – men inga svar gällande hemtjänsten

Herrljunga kommun fortsätter sin linje att inte tala öppet om eventuell smittspridning av corona i verksamheten. Man bekräftar att det inte finns smittspridning på äldreboenden men vid den här tidningens pressläggning hade AT inte fått svar om situationen i hemtjänsten.

LÄS MER: Herrljungaungdomar erbjudna sommarjobb på äldreboenden

LÄS MER: Coronaoro på Herrljungas förskolor - vidtar nya försiktighetsåtgärder

Vårgårda och Alingsås kommun svarade omgående på AT:s begäran i onsdags förra veckan, när tidningen bad om uppgifter om eventuellt smittade och avlidna i covid-19 inom kommunernas verksamheter. Herrljunga har tidigare förklarat att de anser att uppgifterna omfattas av sekretess och därför inte lämnas ut.

"Information om en person är smittad i covid-19 är sekretessbelagd och omfattas av patientsekretess", skrev socialchef Sandra Säljö i ett mejl till AT. Tidningen har dock inte begärt ut information om en person.

Efter AT:s påminnelse om begäran på onsdag eftermiddag fick tidningen bekräftelse om att begäran tagits emot. På fredagen bad Herrljunga kommun att AT skulle precisera sin begäran om vad vi menar med "kommunens verksamheter". I ett mejlsvar nämns bland annat äldreboenden.

Herrljunga har som AT rapporterade om i lördags höga kommunsiffror för corona. Enligt Västra Götalandsregionen har 23 fall rapporterats in vilket är tredje högsta kommunsiffran i regionen i förhållande till befolkningsmängd.

Vad som ligger bakom siffran är oklart.

Kommunen har fattat beslut om att hemtjänstpersonal ska bära visir för att motverka smittspridning.

Vid lunchtid på måndagen bad AT kommundirektör Ior Berglund om en uppdatering av begäran att lämna ut coronastatistik, och påminde om tryckfrihetsförordningens skyndsamhetskrav om utlämnandet av allmänna handlingar.

Svaret vi fick då rörde äldreboenden där det inte finns någon smitta, enligt kommunen. Att kommunen bytt linje förklarar Ior Berglund så här:

– Att säga att det inte finns fall röjer ingen sekretess.

Och i hemtjänsten, hur ser det ut där?

– Det har ni inte frågat om.

Då gör jag det nu!

– Då måste jag gå tillbaka till socialchefen.

Enligt kommundatabasen Kolada finns cirka 190 personer i Herrljunga kommun med hemtjänst. Så när AT frågar om "kommunens verksamheter" utgår vi ifrån att även kommunen ser hemtjänst som en kommunal verksamhet.

Fortsättning följer.

LÄS MER: Oväntat stort intresse för arbetsplatsbyte