Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Karl af Geijerstam
Bild: Karl af Geijerstam

Inställda tågavgångar hela veckan mellan Herrljunga och Borås

Alla tågavgångar mellan Herrljunga och Borås är inställda resten av veckan. Det beskedet kom under tisdagseftermiddagen.
Spårfelet visade sig vara mer omfattande än Trafikverket först trodde och kommer att ta tid att åtgärda.

Det var vid halv tolv-tiden på tisdagen som ett spårfel upptäcktes på sträckan Herrljunga-Borås.

– Vi är ute och mäter regelbundet med spårvagnar och nu har något fel upptäckts och det måste åtgärdas, förklarar Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

De inställda avgångarna gäller hela sträckan mellan Herrljunga och Borås.

Första beskedet var att spåret skulle vara avstängt dygnet ut, men under tisdagseftermiddagen meddelade Trafikverket att det kommer vara avstängt minst till 12 maj.

– Det var tydligen värre än man först trodde. Makadam saknas på sina håll och arbetet med att fylla i groparna är mer omfattande än man först trodde, säger Katarina Wolffram.

Hur allvarligt är ett sådant här fel ur säkerhetssynpunkt?

– När det blir gropar blir tåget instabilt och tåg skulle kunna spåra ur. Man ska absolut inte släppa fram några tåg på den här sträckan.

Är det inte ovanligt att man stänger av en tågsträcka såhär länge för ett akut fel?

– Det är alldeles beroende på vad som händer och hur allvarligt det är. Fast visst, det är inte vanligt att man stänger av en tågsträcka en vecka på grund av brist på makadam. Men det händer ändå.

Ersättningsbussar kommer nu att sättas in på sträckan. Vid 13-tiden meddelade Västtrafik att alla dagens avgångar utom fyra har fått ersättningsbuss. Man jobbar på att sätta in bussar även på resterande avgångar under veckan, och hänvisar till sin hemsida där det går att se vilka avgångar som är ersatta.