Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katalysatorer från gamla bilar har blivit ett attraktivt stöldobjekt.  Bild: Roger Granat/Filip Landqvist
Katalysatorer från gamla bilar har blivit ett attraktivt stöldobjekt. Bild: Roger Granat/Filip Landqvist

Katalysatortjuvar härjar i trakten: ”Tydligt att de gjort en räd”

Flera bilinbrott har anmälts till Alingsåspolisen de senaste veckorna. Vid ett tiotal av inbrotten är det bilens katalysator tjuvarna har varit ute efter.
– Det är tydligt att de har gjort en räd här i trakten, säger Lotta Jofjord, kommunpolis i Alingsås.

Just katalysatorstölder är inte ovanliga, tvärtom har de ökat lavinartat i Sverige de senaste åren. Stölderna är enligt Lotta Jofjord troligen organiserade och sker även i Alingsåstrakten med jämna mellanrum.

– Det de oftast stjäl vid bilinbrott är katalysatorn och ledlampor. Sedan säljs de vidare, ibland direkt utomlands till någon beställare, säger Jofjord.

I en katalysator finns ädelmetaller som platina, palladium och rodium. Enligt polisens hemsida har priset på dessa ädelmetaller skjutit i höjden vilket är en anledning till att katalysatorer blivit attraktiva stöldobjekt. Särskilt äldre modeller eftersom det oftast är mer ädelmetaller i dem.

Häromveckan anmäldes nio katalysatorstölder från bilar i vårt område; fyra i Herrljunga, tre i Alingsås och två i Vårgårda.

Jag är fly förbannad. Här står man utan bil och när man bor som man gör så är man beroende av att ha bilen till och från jobbet.

– Det är tydligt att de har gjort en räd här i trakten, säger Lotta Jofjord när hon ögnar i genom den lokala brottsstatistiken för januari.

Lotta Jofjord, kommunpolis i Alingsås. Bild: Johan Hallberg
Lotta Jofjord, kommunpolis i Alingsås. Bild: Johan Hallberg

I Facebookgruppen Anslagstavla Herrljunga varnar en av de drabbade, boende i Od, för katalysatortjuvarna. Kvinnan fick inbrott i sin bil natten till den 11 januari och katalysatorn stals.

”Jag är fly förbannad. Här står man utan bil och när man bor som man gör så är man beroende av att ha bilen till och från jobbet. För att inte tala om kostnaderna för att laga den”, skriver kvinnan.

Vad gör man för att undvika att drabbas?

– Kan man låsa in bilen är ju det bra, tipsar Lotta Jofjord. Kommer tjuvarna åt bilen utomhus är arbetsinsatsen förstås mindre för dem. Något jag vill skicka med i sammanhanget är att det är viktigt att man anmäler en stöld. Om vi stoppar någon med sådana här saker i sin bil blir det lättare att knyta det till stölder ju fler anmälningar vi har.

LÄS MER: Vård- och omsorg efterfrågar arbetsro

LÄS MER: Herrljunga bibliotek ser över sin service i Ljung

Fler sätt att försvåra för tjuven:

Installera ett lutningslarm. Eftersom bilens ena sida höjs upp med en domkraft aktiveras då detta larm. Det kan skrämma tjuven och tillkalla uppmärksamhet.

Montera ett skydd (CatLoc) över katalysatorn i syfte att försvåra och förlänga tiden som en gärningsperson måste tillbringa under bilen. Det ökar chansen att gärningspersonen blir upptäckt avsevärt.

Källa: polisen.se

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Alingsås Tidning i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.