Nu är det klart att det finns finansiering bakom en andra stadsfestival i Herrljunga. Men vem blir dragplåster? Mats Palm har Lars Winnerbäck som önskebokning.
Nu är det klart att det finns finansiering bakom en andra stadsfestival i Herrljunga. Men vem blir dragplåster? Mats Palm har Lars Winnerbäck som önskebokning. Bild: Herrljunga kommun

Palms (S) önskebokning till sommarens festival

2023 blir ett tufft ekonomiskt år för kommunen, men lite kul ska det bli. Kommunstyrelsen vill ge 600 000 kronor i stöd till Herrljungafestivalen.
– Lasse Winnerbäck hade varit en drömbokning, säger Mats Palm (S).

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Vem som ska få underhålla publikhavet på sommarens festival återstår att se, men nu står det i alla fall klart att det blir en uppföljning. I måndags kikade kommunstyrelsens politiker på tjänstemannaförslaget och gav tummen upp. Dock med en något minskad budget. Enligt förslaget skulle kommunen stoppa in 700 000 kronor, men det blev 600 000 kronor.

– Att vi skulle ha en festival i år igen har vi varit överens om. Ur marknadsföringssynpunkt är det här minst lika bra som att sprida flyers i Nordstan. Sen är det ett tajt budgetår och det finns en naturlighet och ett signalvärde i att vi försöker kostnadseffektivisera utan att tumma på effekten av festivalen, säger kommunalråd Mats Palm (S).

Positivt arrangemang

Han upplever att festivalen ger kommunen en chans att visa upp sig.

– Jag tror det betyder mycket som ett positivt arrangemang i vårt skyltfönster men det ger också Herrljungaborna en signal att det händer något. Det blir en dubbel effekt.

Förhoppningen är att en något mindre budget inte ska behöva betyda något för festivalens kvalitet.

– Vi har köpt in utrustning redan, i år kan vi vara ute tidigare med aktiviteter och bokningar och vi har flera intressenter som vill hjälpa till. Förra året tog vi också höjd för en publik på 7 000, det kanske räcker att ta höjd för 4 000. Då kanske vi också kan gå ner i kostnad, men vår ambition är att ha en lika bra festival som förra året, säger Palm.

Om du fick önska fritt bland svenska artister att boka till festivalen, vem skulle du ringa då?

– Lasse Winnerbäck hade varit en drömbokning. Jag älskar hans texter och det är så skönt gung i hans låtar. Det är som Ulf Lundell, fast 30 år efteråt.

Oppositionsråd Gunnar Andersson (M) tycker att kommunen kunde ha gett festivalen ytterligare 100 000.

– Vi förordade tjänstemännens förslag och kommer med en skriftlig reservation. Vi är rädda att man nu urvattnar festivalens syfte, säger han.

Och vilken är din drömbokning?

– Miss Li! Jag gillar hennes texter.

Oppositionsråd Gunnar Andersson (M) tycker att festivalen borde ha fått mer pengar. Hans egen musikaliska drömbokning är Miss Li.
Oppositionsråd Gunnar Andersson (M) tycker att festivalen borde ha fått mer pengar. Hans egen musikaliska drömbokning är Miss Li. Bild: Philip Mauritzson

Sedan tidigare har AT rapporterat om att festivalen får Leaderstöd i form av 282 000 för att lyfta ungas fysiska och psykiska hälsa.

LÄS MER:Gäsene mejeris vd: "Listeria-provet bekräftat"

LÄS MER:Flera fall av bedrägeri i Vårgårda i veckan

LÄS MER:Delar av A-traktor stals i centrala Vårgårda

ANNONS