Drogförebyggaren Håkan Fransson arbetar för Vårgårda och Herrljunga kommun. Tidigare har han även jobbat åt Alingsås kommun.
Drogförebyggaren Håkan Fransson arbetar för Vårgårda och Herrljunga kommun. Tidigare har han även jobbat åt Alingsås kommun. Bild: Tomas Ohlsson

Rådet till tonårsföräldrar: ”Ha nolltolerans mot droger”

Alkohol, droger och hyss. I samband med skolstarten runt om i kommunerna vill drogförebyggaren Håkan Fransson passa på att upplysa tonårsföräldrar.
– Under de två veckorna innan skolstart och de två veckorna efter brukar det bli en del festande och skadegörelse, säger Håkan Fransson, drogförebyggare åt Herrljunga och Vårgårda kommun.

ANNONS
|

LÄS MER:Kommunen slutar köpa in drogförebyggare

LÄS MER:Drogförebyggarens framtid i Alingsås osäker

I drygt 18 år har Håkan Fransson arbetat med drogförebyggande arbete riktat till föräldrar. Till en början arbetade Håkan för Öckerö kommun men idag jobbar han i 18 kommuner runt om i Sverige, däribland Herrljunga och Vårgårda.

– Vi började arbeta i Herrljunga kommun 2015 och har sedan dess utfört drogvaneundersökningar i kommunens högstadie- och gymnasieskolor, säger Håkan Fransson.

Som en del i arbetet publicerar Håkan kortare videos där han och hans kollegor ger tips och råd till tonårsföräldrar om droger, alkohol och rökning. De genomför även drogvaneundersökningar och följer ungdomarnas vanor.

– Vi gör en kartläggning varje år där vi frågar ungdomarna om de röker, knarkar eller dricker. Sen visar vi resultatet för föräldrarna på ett föräldramöte, berättar Håkan Fransson.

ANNONS
Håkan Fransson arbetar som drogförebyggare åt Herrljungas skolor.
Håkan Fransson arbetar som drogförebyggare åt Herrljungas skolor. Bild: Totte Vesterlund

I Herrljunga och Vårgårda kommun skiljer sig resultaten åt. Något som Håkan inte tycker om.

– Det har gått lite upp och ner i Herrljunga de senaste åren men vad vi kan se från förra årets undersökning är att det går åt fel håll. I Vårgårda är det bättre men Herrljunga oroar, säger Håkan Fransson som även påpekar att jämfört med för 10 år sedan är resultaten fortfarande bra.

Det gäller dock att ta på sig ”pandemiglasögonen” som Fransson uttrycker det. Varför ungdomar dricker mer eller mindre kan ha att göra med pandemin.

– Är det så att de dricker mindre för att föräldrarna är hemma mer och håller bättre koll? Är de så att de inte brukar narkotika för att gränserna har varit stängda? Det får man ha i åtanke när man analyserar resultaten.

”Struligt vid skolstart”

Det är snart dags för elever i Vårgårda och Herrljunga att börja i skolan igen. En tid som kan bli stökig.

– Klasskompisar börjar umgås och man lär känna nya människor. Vissa kanske ska visa sig lite käcka sådär och så blir det tuppfäktning. Jag vet inte hur det är i Herrljunga men generellt brukar det bli mer skadegörelse och festande innan och efter skolstart, säger Håkan Fransson.

Drogförebyggarna väljer nu att uppmana föräldrarna att vara vaksamma. I videon ”Lite tankar till föräldrar och andra vuxna inför skolstarten” ger de tips och råd.

– Glöm inte att ni är barnets största trygghet, säger Christine Hummelblad och Håkan Fransson i videon.

Håkans tips till föräldrar:

Prata med ditt barn om alkohol och andra droger. Fråga hur de tänker. Ha nolltolerans.

Lär känna ditt barns kompisar och deras föräldrar. Försök få till gemensamma överenskommelser om utetider mm.

Håll koll på din egen alkohol. (Det näst vanligaste sättet för ungdomarna i Herrljunga att fixa alkohol är att stjäla från sina föräldrar)

Tillåt inte föräldrafria fester!

Om ditt barn är ute under helgkvällar, håll kontakt under kvällen (t.ex. via Facetime)

Var vaken när ditt barn kommer hem. Bjud gärna på en smörgås och hör hur det har varit.

Tipsa polisen 114 14 om du misstänker att någon langar tobak, alkohol eller narkotika.

LÄS MER:Vårgårdaungdomar allt nyktrare

ANNONS