Så här mycket regnade det i kommunerna under torsdagen – och så många blixtar slog ned

Torsdagen bjöd på busväder. Men hur mycket regn och hur många blixtnedslag blev det egentligen? SMHI:s meteorolog Alexandra Ohlsson ger svar på de frågorna.

ANNONS
|

Ösregn och åska var vad torsdagseftermiddagen hade att bjuda på. SMHI varnade för översvämningsrisk i hela länet. I Alingsås och Vårgårda mättes regnvolymen till ungefär 50 mm samt i Herrljunga mättes det till cirka 45 mm. Ovädret förde med sig hundratals blixtnedslag.

– Det är svårt att svara på exakt hur många blixtnedslag det blev men ungefär mellan 200 och 300 i Alingsås och Vårgårda. I Herrljunga blev det upp till 200 blixtnedslag som nådde marken eller slog ner mellan moln, förklarar Alexandra Ohlsson.

Till helgen kan ni däremot sätta in gummistövlarna och regnjackorna i garderoben och ta fram badshortsen och solhatten igen.

ANNONS

– Det var ett oväder som svepte över västkusten men nu till helgen ska det bli bättre väder igen. Det kommer vara molnigt emellanåt men solen kommer vara framme under stora delar av helgen som det ser ut nu, berättar Alexandra Ohlsson.

LÄS MER:Vattenläcka i Sollebrunn – kommunen uppmanar

LÄS MER:Färre fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen

LÄS MER:Stopp i tågtrafiken mellan Stockholm och Alingsås

ANNONS