Stor oro efter att personal arbetat med corona

Oron bland anhöriga och vårdtagare inom Herrljunga hemtjänst har varit stor, efter att en vikarie arbetat med corona. Men enligt de första provsvaren har ingen av de cirka 50 berörda personerna blivit smittade i nuläget. En andra provtagning kommer att genomföras för att helt utesluta smittspridning.

ANNONS
|

LÄS MER:Inga smittade i Herrljunga efter första provtagning

Det var i slutet på förra veckan som man kunde konstatera att en vikarie inom hemtjänsten i Herrljunga kommun hade arbetat med covid-19. Personalen hade arbetat över helgen, i väntan på provsvar, trots rekommendationer att stanna hemma.

– Jag är mållös. Det är nonchalant mot vårdtagare, anhöriga och medarbetare, sa Berith Källerklint, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen i en tidigare intervju med AT.

Enligt kommunen påbörjades smittspårning och screening för covid-19 omgående efter att fallet uppdagades, och efter den första omgången provtagningar konstaterade kommunen att inga tycks ha blivit smittade. Men eftersom inkubationstiden kan vara upp till fjorton dagar, kommer en andra provtagning att genomföras längre fram.

ANNONS

– Det är klart att man räds alltid att någon ska ha smittats, men hittills är det ingen och det känns gott så här långt, säger Berith Källerklint.

Definitivt besked kommer någon gång i nästa vecka.

Oro bland anhöriga och äldre

Oron har däremot hunnits sprida sig bland både anhöriga och brukare. En anhörig berättar för Alingsås Tidning att man väntat i fem dagar på att familjemedlemmen, som eventuellt har träffat den hemtjänstpersonal som arbetat med corona, ska testas.

– Vi vet inte om hon har blivit smittad än eller inte. Men hon är väldigt orolig och ledsen. Det hela känns väldigt tråkigt. Hon behöver inte sådana här grejer, hon behöver att positiva saker händer där hon sitter, berättar den anhöriga.

Besvikelsen riktas främst mot ledningen, som varit dåliga på att ge information, menar den anhöriga.

Det verkar som att de nonchalerar de äldre.

– Vi får bara reda på allt genom andra. Men det borde ju gå att få prata med någon som kan berätta hur läget är. Gör man en person så här pass ledsen och orolig så får man ju dessutom lugna den personen. Att få reda på detta bakvägen är inte riktigt bra. Men det verkar som att de nonchalerar de äldre lite.

Inkubationstid och provtagning

Enligt Berith Källerklint ska samtliga av de berörda vårdtagarna blivit kontaktade av enhetschefen och fått information om vad som inträffat.

– Då har frågan om man vill att anhöriga ska kontaktas också ställts. Säger en brukare då att den inte vill att anhöriga kontaktas till exempel, så görs inte det. Men den här informationen har inte lämnats åt slumpen, säger hon.

Att testningen har dröjt i vissa fall, beror på att den första inkubationstiden är mellan tre och fem dagar, förklarar Berith Källerklint.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer vad gäller provtagning, och man måste låta det gå ett visst antal dagar emellan det eventuella smittotillfället och provtagningen. Annars riskerar man att få tillbaka ett negativt resultat för tidigt.

Kan bli polisärende

Att man i nuläget tyckts lyckas förhindra smittspridningen både bland kollegor och brukare, är ett gott betyg till personalgruppen, tycker Berith Källerklint.

– Vi har visir när vi är ute hos brukare, och även munskydd. Sedan har vi även pratat mycket om basala hygienrutiner, och framför allt distansering inom personalgruppen. Man sitter till exempel inte så nära varandra i personalrummet som i vanliga fall. Så det är ett gott betyg till personalgruppen, att ingen blivit smittad så här långt, säger hon.

Det är alltid smittskyddsläkaren som gör en polisanmälan.

Ärendet kan även komma att polisanmälas, men det är inte på kommunal nivå en sådan anmälan görs, förklarar Berith Källerklint. Däremot har man varit i kontakt med både läkare på Närhälsan och smittskyddsläkare för att bistå med information kring vad som hänt.

– Det är alltid smittskyddsläkaren som gör en polisanmälan i sådana här fall. Det är de som ger ut reglerna för hur man ska bete sig när man har en allmänfarlig sjukdom. Vi på kommunal nivå kan inte anmäla för att någon arbetar trots att den är sjuk, det finns inga regler mot det, säger Berith Källerklint.

LÄS MER:Hemtjänstpersonal jobbade med corona

ANNONS