Flera hushåll och industrier i Ljung och Annedal påverkas av ett stort strömavbrott.
Flera hushåll och industrier i Ljung och Annedal påverkas av ett stort strömavbrott. Bild: Eric Johansson

Stort strömavbrott i Ljung

Mellan 2-3000 personer var utan el under tisdagskvällen och företagsproduktion påverkades, efter ett stort strömavbrott i Lida strax utanför Ljung. Orsaken var ett fel i Vattenfalls mottagningsstation och gnistbildning ska ha uppstått.

ANNONS
|

Det var vid 19-tiden på tisdagskvällen som räddningstjänsten kallades till en mottagningsstation i Lida strax utanför Ljung. Det ska ha uppstått gnistbildning på platsen till följd av en kortslutning i tranformatorstationen, förklarar insatsledare Morgan Gunnarsson.

– Det innebär att vi inte har någon ström i Ljung och Annelund på några timmar här nu. Strömavbrottet kan säkert påverka mellan 2-3000 personer uppskattningsvis.

Parallellt med felet i mottagningsstationen finns även ett fel på Vattenfalls 40 kV-ledning mellan Borgstena och Lida, rapporterar Herrljunga Elektriska via sin hemsida.

– Det är Vattenfalls regionnät som enligt uppgifter ska ha problem och vi håller på att organisera för att få ström i Ljung i detta nu, säger en jäktad Thomas Eriksson över telefon på Herrljunga Elektriska.

ANNONS

Vid 21-tiden när AT pratar med Herrljunga Elektriska är prognosen att strömmen bör vara tillbaka vid 22.30-tiden på tisdagskvällen.

– Vi är här och försöker hjälpa till så att vi kan återställa det här så snabbt som möjligt. Men vi har inga kända fel i vårat nät, så vi räknar med att strömmen kommer tillbaka när Vattenfall får sitt lagat, säger Thomas Eriksson.

Invånare uppmanas att försöka bevara värmen i sina hus under tiden. Det kalla vädret påverkar även arbetet på plats.

– Det är klart ingen önskedröm. Har man elberoende värme som många har, så belastar det mycket hårdare och det blir lite tuffare att starta upp igen efter ett avbrott när det är kallt ute. Så det man kan tänka på är att inte sätta på en massa onödiga saker precis i början när det går igång igen, säger Thomas Eriksson.

Utöver privathushållen påverkas även industrierna i området.

– Vi vet att Pipelife just nu står helt still, och enligt uppgift ska även IMI vara påverkade, säger näringslivschef Carl-Olov Holmström.

Sent på tisdagskvällen var elen tillbaka.

Pär Näslund, vd på Pipelife, säger till AT att företaget påverkades i fyra timmar då ett 20-tal anställda var igång och arbetade.

– Det var stillastående i fyra timmar. Som tur hade vi reservaggregat så vi kunde slutföra och rengöra inför morgonen.

Går det att uppskatta vad avbrottet kostade?

– Det vågar jag inte säga, men fyra timmar påverkar oss för vi har hög efterfrågan. Men vi kunde hantera det och all cred till produktionspersonalen, säger Pär Näslund.

ANNONS